… Una scrie „pe hârtie", alta găsești în... farfurie!

Distribuie pe:

În general, cumpărătorii au o încredere oarbă în ceea ce scrie pe etichetele alimentelor. Numai că un studiu efectuat în 40 de unități fast-food și restaurante ar trebui să ne pună serios pe gânduri, pentru a nu avea surprize când ne punem pe cântar. Un grup de cercetători de la Universitatea Tufts din Boston (SUA) a avut curiozitatea să verifice corectitudinea informațiilor înscrise pe etichetele mai multor produse. Ei au măsurat nivelul caloric al mai multor sortimente de pizza, sandvișuri, supe și alte alimente servite în mod curent în lanțurile de restaurante. Una dintre concluzii? Pentru aproximativ 20% din alimente, valoarea energetică a acestora este mult mai mare, între 100 și 1.000 de calorii în plus la o porție. În cazul celorlalte, diferența între numărul caloriilor menționate și numărul real este de aproximativ 10 calorii (ceea ce este mai aproape de adevăr).

Or, datorită acestui fapt, au fost adoptate noi directive europene, care impun o etichetare mult mai precisă a tuturor produselor agroalimentare. Printre altele, potrivit noilor directive europene, valoarea nutrițională și cantitățile de lipide, acizi grași saturați, carbohidrați, glucide, proteine și sare trebuie să apară într-un mod vizibil, pe ambalaj, sub forma unui tabel.

Companiile din industria alimentară au avut la dispoziție trei ani pentru a se conforma noilor reguli de etichetare (deja, majoritatea s-au și conformat!). Asta și pentru că directiva este susținută și de rezultatele unor anchete întreprinse de Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentară, care indică faptul că 80% din textele de pe ambalaje privitoare la avantajele asupra sănătății oferite de produsele agroalimentare erau mincinoase. Altfel spus, una scria „pe hârtie", alta găseai în… farfurie!

Nu întâmplător, obezitatea a ajuns o boală în UE, inclusiv în țara noastră! Ei, iată că nu mai ține cu… păcăleala!

Lasă un comentariu