Consumatorii săraci (vulnerabili) şi concedierile din companiile energetice, la baza neînţelegerilor cu FMI

Distribuie pe:

Potrivit premierului Victor Ponta, FMI ar fi impus Guvernului să respecte calendarul de liberalizare a preţului la gaze convenit iniţial. Ce ar fi propus aceasta? Creşterea tarifului pentru utilizatorii casnici şi pentru CET-uri cu 16%, până la 62 de lei pe Mwh, din aprilie. Numai că argumentul Guvernului a fost că nu doreşte creşterea preţului la gaze, deoarece cei mai expuşi ar fi consumatorii cu venituri mici, vulnerabili. Ar fi o reţetă a F(oa)M(e)I! Ca urmare, Guvernul vrea să prelungească calendarul de liberalizare a preţului la gaze până în 2021, cu trei ani peste termenul convenit iniţial - 2018, ceea ce înseamnă că românii scapă pentru o perioadă de creşteri de preţuri. În plus, Guvernul nu va renunţa - cum a sugerat FMI - la programul „Prima Maşină".

O altă propunere asupra căreia FMI şi Guvernul n-au căzut de acord vizează concedierile din companiile energetice, FMI cerând restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, implicit concedieri.

Ce a spus Victor Ponta, într-o emisiune televizată? Că Guvernul e de acord cu măsuri de eficientizare, dar nu măsuri care să ducă la dispariţia acestui sector esenţial pentru siguranţa noastră energetică şi dezvoltarea economico-socială a unor regiuni, Hunedoara, Gorjul în special.

Drept care, negocierile privind un nou acord s-au amânat pentru aprilie. Concluzia? Guvernul s-a opus calendarului impus de FMI. A negociat în favoarea românilor. Ceea ce nu s-a prea întâmplat în trecut!

Lasă un comentariu