SORIN OVIDIU VÂNTU, CONDAMNAT LA ŞASE ANI ŞI PATRU LUNI DE ÎNCHISOARE, ÎN DOSARUL FNI

Distribuie pe:

Chiar dacă nu este (încă!) o decizie definitivă, , luni, 9 februarie 2015, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vântu la şase ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul devalizării Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

Tribunalul Capitalei a decis condamnarea lui Sorin Ovidiu Vântu la două pedepse de câte patru ani de închisoare, pentru infracţiunile de spălare de bani, şi a dispus achitarea lui pentru instigare la delapidare. În urma contopirii celor două pedepse, instanţa a dispus ca omul de afaceri să execute şase ani şi patru luni de detenţie. În plus, judecătorii au hotărât să confişte de la Vântu suma de 7.289.406 de dolari, bani pe care i-a obţinut în urma infracţiunii de spălare de bani. Decizia nu este definitivă, ci poate fi contestată de omul de afaceri la Curtea de Apel Bucureşti.

În prezent, Sorin Ovidiu Vântu se află în libertate, după ce, în 19 noiembrie 2014, Tribunalul Ilfov a decis liberarea sa condiţionată. Anterior, Vântu ispăşea o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru că l-a favorizat pe Nicolae Popa, care fusese condamnat, în 2006, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii.

„În dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), Sorin Ovidiu Vântu a fost trimis în judecată în 24 septembrie 2012, fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare. Cercetările finalizate în acest dosar penal au ca punct de plecare ancheta organelor judiciare în dosarele penale referitoare la devalizarea Fondul Naţional de Investiţii (FNI), Banca Agricolă (BA), Banca de Investiţii şi Dezvoltare - BID şi Banca Română de Scont.

În urma analizei asupra actelor de urmărire penală efectuate, parte dintre ele finalizate prin pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti definitive, s-au stabilit punctele de convergenţă, care se situează pe următoarele paliere: activităţile ilicite au fost derulate prin intermediul societăţilor comerciale membre ale Grupului „Gelsor" (Gelsor SA, SOV Invest SA, Imobiliar Network SA, Vântu Sorin Ovidiu Company SRL, Gelsor IT SA etc.), deţinute şi administrate, prin persoane interpuse, de Vântu Sorin Ovidiu, principalul beneficiar al sumelor de bani constituite în prejudicii aduse bugetului de stat şi (sau) companiilor având capital de stat.

Potrivit probelor de la dosar, din aprilie 2003 şi până în 2012, ştiind că suma de 23.572.104 de lei, echivalentul a 6.765.234 de dolari la data prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii, provine din săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune comise în frauda investitorilor FNI, Sorin Ovidiu Vântu a dobândit, deţinut şi folosit bunuri imobile, faptă ce întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor.

Analiza coroborată a probelor demonstrează că Vântu Sorin Ovidiu a cunoscut în permanenţă despre comiterea faptelor de înşelăciune comise în frauda investitorilor FNI şi a acţionat cu intenţie directă pentru a putea beneficia în mod concret de sumele de bani provenite din săvârşirea acestor infracţiuni, pentru ca, apoi, prin multiple operaţiuni economice şi juridice, să ascundă banii astfel obţinuţi. Este de domeniul evidenţei faptul că Sorin Ovidiu Vântu a avut reprezentarea împrejurărilor esenţiale ale cauzei şi a acceptat faptul că prin acţiunile sale va contribui la ascunderea infracţională a sumelor de bani devalizate din FNI, în scopul îmbogăţirii fără justă cauză", susţin procurorii DNA în rechizitoriu. 

Lasă un comentariu