NOUTĂŢI PRIVIND DISTRIBUIREA BILETELOR DE TRATAMENT BALNEAR

Distribuie pe:

Interviu cu doamna EUGENIA NEAGOE, director executiv al Casei de Pensii Mureş

- Când începe distribuirea biletelor de tratament balnear la Casa de Pensii Mureş?

- Casa Judeţeană de Pensii Mureş a început deja distribuirea celor 53 de bilete pentru seria 1, având datele de intrare în zilele de 16 - 19 februarie 2015, în staţiunile Buziaş, Covasna, Olăneşti, 1 Mai, Amara, Bizuşa, Geoagiu, Moneasa şi Pucioasa. Acestea tratează afecţiuni cardio-vasculare, digestive şi reumatismale, conform indicaţiilor medicale stabilite pentru fiecare beneficiar.

Cererile înregistrate până acum pentru perioadele şi staţiunile menţionate vor fi repartizate în aceste zile. Persoanele care nu au depus încă cereri pot veni în continuare la Casa Judeţeană de Pensii Mureş pentru a solicita aceste bilete, în limita locurilor disponibile pe staţiuni şi în funcţie de afecţiunile medicale pe care doresc să le trateze, la recomandarea medicului.

Vrem să menţionăm în mod special faptul că, în unităţile de tratament balnear unde avem deja repartizate bilete, aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice (prin Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă - T.B.R.C.M. - SA), s-au derulat în ultimul an o serie de programe de investiţii şi modernizări, şi anume s-au pus în funcţiune obiective noi (baze noi de tratament, restaurante şi spaţii de cazare de confort superior), s-au făcut dotări cu aparatură medicală de înaltă tehnologie şi s-a creat acces la resursele naturale - mofete, ape termale, ape minerale etc, astfel încât în anul 2015 a crescut mult calitatea serviciilor oferite beneficiarilor biletelor de tratament balnear în aceste unităţi.

- Au apărut reguli noi pentru distribuirea biletelor de tratament?

- Modalităţile de acordare, de distribuire şi de decontare a biletelor de tratament balnear sunt stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 54/2015 şi prin Ordinul comun al CNPP şi caselor sectoriale de pensii nr. 62/ A346/597624/1337436, din 9 februarie 2015. Criteriile pe baza cărora se acordă biletele pentru tratament balnear în anul 2015, precum şi nivelul contribuţiei băneşti individuale a asiguraţilor şi a pensionarilor sunt aproximativ aceleaşi ca în 2014, dar sunt şi câteva noutăţi: au fost actualizate tranşele de venituri în baza cărora se calculează punctajele pentru fiecare cerere (având în vedere că a crescut nivelul salariului minim brut pe economie şi nivelul indemnizaţiei sociale minime); s-a introdus prioritatea la repartizare pentru pensionarii de invaliditate pentru care medicul expert a stabilit un program de recuperare; la categoriile de beneficiari, s-au reintrodus persoanele cu handicap uşor, care pot solicita din nou bilete de tratament balnear şi beneficiază de gratuitate.

Durata sejurului pentru un bilet de tratament (în seriile contractate cu staţiunile şi unităţile de cazare) este tot de 16 zile, din care tratamentul balnear este de 12 zile, în sezon (perioada 15 mai - 31 august a fiecărui an) sau în extrasezon (pentru celorlalte perioade ale anului).

- Când vom avea bilete de tratament şi în celelalte staţiuni şi unităţi hoteliere?

- Pentru anul 2015, până în prezent s-a aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 54 din 28.01.2015 numărul biletelor acordate prin unităţile de tratament balnear care sunt proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, respectiv 59.641 de bilete, repartizate pe 19 serii de trimitere, din care judeţul Mureş va beneficia de 1.231 de bilete.

La acestea, se vor adăuga locurile de tratament balnear ce vor fi contractate în perioadele următoare cu ceilalţi operatori economici, în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2015. După data de 15 martie, vom primi şi celelalte bilete alocate judeţului Mureş, ca şi în anii trecuţi, în celelalte staţiuni Sovata, Felix, Herculane şi altele.

Toate prevederile legale, normativele, criteriile de repartizare şi alte informaţii despre staţiuni şi hoteluri vor fi publicate pe site-ul instituţiei noastre, ca şi în anii trecuţi (la adresa www.cjpmures.ro), iar personalul de specialitate oferă permanent toate informaţiile necesare celor interesaţi.

Lasă un comentariu