FUMATUL FAVORIZEAZĂ PIERDEREA DE MATERIE CENUŞIE

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă canadieni, citaţi de descopera.ro, susţin că pierderea de materie cenuşie din creierul fumătorilor este mai rapidă decât la nefumători, însă procesul este reversibil după oprirea fumatului, cu condiţia ca acest lucru să nu se facă prea brusc.

„La această concluzie am ajuns studiind, cu ajutorul imagisticii cu rezonanţă magnetică (IRM), circa 500 de septuagenari, dintre care 36 de fumători şi 223 de foşti fumători. Astfel, am descoperit o legătură între fumat şi o accelerare mai rapidă a subţierii cortexului cerebral (stratul superficial al creierului), în care se află materia cenuşie. La foştii fumători, scoarţa cerebrală s-a recuperat parţial. Însă, la unii foşti mari fumători recuperarea poate dura şi mai mult de 20 de ani.

Pierderea de materie cenuşie este, în general, asociată cu declinul cognitiv legat de vârstă, care se manifestă prin performanţe mai slabe ale memoriei şi flexibilităţii cognitive (capacitatea de adaptare).

În cazul celor care au fumat un pachet de ţigări pe zi timp de 30 de ani, au fost necesari 25 de ani petrecuţi fără să fumeze pentru a dispărea diferenţele în privinţa grosimii scoarţei cerebrale comparativ cu nefumătorii.

Renunţarea la fumat poate frâna subţierea cortexului, permiţând chiar reconstituirea lui. Fumătorii trebuie să ştie că ţigările se asociază cu o subţiere accelerată a scoarţei cerebrale, indice al declinului cognitiv legat de vârstă, iar posibilitatea unei recuperări chiar şi parţiale ar trebui să constituie un argument puternic în favoarea renunţării la fumat", susţin cercetătorii. 

Lasă un comentariu