„Ştiinţă şi... Religie"

Distribuie pe:

PICURI DE ÎNŢELEPCIUNE

„ATENIENI, VĂ STIMEZ MULT ŞI VĂ IUBESC; TOTUŞI VOI ASCULTA MAI MULT DE DUMNEZEU, CARE ÎMI PORUNCEŞTE MAI MULT DECÂT VOI; EU CRED ÎN DUMNEZEU CA NICIUNUL DIN PÂRÂTORII MEI ŞI MĂ LAS ÎN SEAMA VOASTRĂ ŞI A LUI DUMNEZEU CA SĂ MĂ JUDECAŢI".

Socrate (470-399 î.d.Hr.), filosof grec, moralist, cu o educaţie bazată pe comentarii de texte, studiind muzica, gimnastica şi gramatica. Gândirea lui Socrate a fost formată (şi) de o femeie numită Aspasia din Milet, care l-ar fi învăţat „doctrina dragostei", care-i face pe oameni mai buni. De la Socrate ne-a rămas peste timp principiul: „SINGURUL LUCRU PE CARE ÎL ŞTIU ESTE CĂ NU ŞTIU NIMIC, în care el îi critica pe aceea care se credeau în materie de cunoaştere alfa şi omega atunci când nu ştiau ceva. El era fizic urât, chel, purtând barbă cu nasul borcănat, dar după spusele lui Alcibiade (general şi politician atenian 450-404 î.d.Hr.), acest trup adăpostea „cel mai frumos suflet", la fel cum discursurile sale aparent naive şi glumeţe ascund cea mai mare profunzime.

***

„CU CÂT SE LĂRGEŞTE CÂMPUL ŞTIINŢEI CU ATÂT MAI NUMEROASE ŞI MAI RECUSABILE DEVIN DOVEZI DESPRE EXISTENŢA ETERNĂ A UNEI INTELIGENŢE CREATOARE ŞI ATOTPUTERNICĂ. GEOLOGI, MATEMATICIENI, ASTRONOMI, NATURALIŞTI, TOŢI AU ADUS PIATRA LOR LA ACEST MARE TEMPLU AL ŞTIINŢEI, RIDICAT PENTRU ÎNSUŞI DUMNEZEU".

William Herschel (1738-1832),astronom, inventator, muzician britanic de origine germană.

Face parte din „Societatea regală". Construieşte un nou tip de telescop, cu ajutorul căruia reuşeşte să descopere la 13 martie 1781 planeta Uranus. A descoperit mişcarea sistemului solar faţă de celelalte stele din Calea Lactee. La 11 ianuarie 1787 descoperă doi sateliţi ai Planetei Uranus: Titania şi Oberon. În anul 1800 descoperă „Radiaţile infraroşii".

***

„MĂREŢIA SFINTEI SCRIPTURI MĂ UMPLE DE ADMIRAŢIE, IAR SFINTELE EVANGHELII VORBESC INIMII MELE".

Jean J. Rousseau (1712-1778), vestit filosof francez de origine genoveză, scriitor, compozitor, unul din cei mai iluştri gânditori ai iluminismului. A influenţat, alături de Voltaire şi Diderot, spiritul revoluţionar, principiile de drept şi conştiinţa socială a epocii. Ideile lui se regăsesc masiv în schimbările promovate de Revoluţia franceză din 1789.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu