Săptămâna trecută, Comisia de avizare a manifestărilor publice din Târgu-Mureș a respins cererea înaintată de Asociația Siculitas, prin liderul Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, pentru organizarea unui marș, în data de 10 martie 2015, de „Ziua Libertății Secuiești", însă au fost avizate acțiuni comemorativ-istorice.
Comisia de avizare a manifestărilor publice a spus „Nu"!
În legătură cu această decizie, domnul Valentin Bretfelean, șeful Comisiei de avizare a manifestărilor publice din Târgu-Mureș, a declarat: „Comisia, în integralitatea sa, având la bază prevederile Legii 60 din 1991, s-a exprimat pentru avizarea acțiunilor comemorativ-istorice și pentru neavizarea marșului și a acțiunii de protest din fața Prefecturii Mureș. Ați asistat la prezentarea unor filmulețe care au relevat fără tăgadă aspecte de destabilizare interetnică și socială la Târgu-Mureș, acțiuni derulate în anii 2013 și 2014 în organizarea aceleiași organizații. Cu certitudine, anul acesta, instituțiile statului român vor acționa cu și mai multă fermitate. Anul trecut au fost declarați patru cetățeni indezirabili, s-au deschis trei dosare penale și au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale. Pe tot parcursul manifestărilor, respectiv a marșului și a protestului din fața Prefecturii, atât în 2013, cât și 2014, s-au scandat lozinci anticonstituționale, autonomist-iredentiste, separatiste pe criterii etnice și s-au adus ofense grave națiunii române. Nu cred că Târgu-Mureșul, care este un oraș multicultural, unde românii și maghiarii trăiesc în pace, are nevoie de asemenea provocări, care să conducă inclusiv la conflicte.
În conformitate cu art. 10, lit. h, din Legea 60 din 1991, organizatorii sunt obligați să-i îndepărteze dintre manifestanți pe cei care produc tulburări sau care încearcă să schimbe scopul declarat al activității, dar nici în 2013, nici în 2014, organizatorii nu și-au făcut datoria, nu au respectat legea, nu i-au îndepărtat și nici nu i-au predat organelor de ordine pe cei care au acționat în sens provocator. Domnul Izsak Balazs a refuzat să semneze procesul-verbal al ședinței, deoarece acționează cu dublu standard: una spune în mass-media și în comisia de avizare și în subsidiar derulează activități care să ducă la nerespectarea legii".
Aviz negativ și din partea Primăriei
Deși concluzia Comisiei de avizare a manifestărilor publice estre doar una consultativă, dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureș, a anunțat că avizul său referitor la marșul secuilor și manifestarea din fața Prefecturii este unul negativ: „Nu întorc deloc avizul negativ. Dacă aș considera că este un lucru favorabil și dacă pentru populația maghiară ar aduce beneficii serioase, m-aș pune eu în fața marșului. Dar când știu că e făcut doar cu scopul de a se răfui politic unii cu alții, folosesc populația maghiară, punând-o la mijloc, mi se pare deplasat. Acesta este motivul de bun-simț, dar motivul legal este că au fost provocări, iar într-o Europă și un Est zguduite de scenarii nu am chef de conflicte. Legea îmi dă posibilitatea să previn și am obligația să cunosc, să cercetez, să previn. Eu am ascultat specialiștii care sunt în Comisie - Poliție locală, Jandarmi. Dacă după comemorarea aprobată în data de 10 martie se va întâmpla ceva ilegal, instituțiile vor fi chemate să aplice legea. Dacă e ilegal, e ilegal! Eu le recomand organizatorilor să nu aducă participanți din alte zone din țară ca să îmi arate mie mușchii aici, la Târgu-Mureș. Mureșul nu este poligonul de încercare al mediocrităților. Nu. Să înțeleagă toată lumea, Târgu-Mureșul merită mai mult. Nu se acceptă marș de niciun fel, nici la unii, nici la ceilalți".
Ținând seama de faptul că în martie a.c. se împlinesc 25 de ani de la conflictele interetnice din 1990, edilul-șef al municipiului nostru a anunțat că intenționează să îl invite pe președintele Klaus Iohannis la Târgu-Mureș, pentru a participa la un colocviu pe tema relațiilor interetnice, tocmai pentru că e personalitatea cu cea mai mare audiență la târgumureșeni, aceștia acordându-i șefului statului un vot covârșitor.
Liga Pro Europa nu recomandă
Nici Liga Pro Europa nu recomandă desfășurarea marșului. Smarada Enache, copreședinte al Ligii Pro Europa, a declarat în acest sens: „Există și posibilitatea de a limita anumite manifestări publice, atunci când în mod întemeiat autoritățile consideră că ele pot crea o stare de tensiune sau ar putea prejudicia integritatea unor persoane, fie cele participante la manifestări, fie cele care întâmplător organizează contra manifestări".
Organizatorii contestă decizia
Desigur, liderii Partidului Civic Maghiar (PCM) dezaprobă neautorizarea de către Primăria Târgu-Mureș a marșului secuilor programat pentru 10 martie, aceștia fiind de părere că se îngrădește democrația. „Nu sunt de acord cu interzicerea marșului, este o îngrădire a democrației, deci, dacă se țin marșuri la Paris, la București, la Budapesta, Cluj și peste tot în Europa și în țara aceasta, atunci nu înțeleg de ce nu se poate accepta acest lucru și la Târgu-Mureș. Eu nu cred că ar deranja nici pe primar și nici pe cetățenii din Târgu-Mureș, chiar dacă nu sunt de acord cu autonomia teritorială, cu ceea ce se întâmplă sau se spune acolo", a declarat Biro Zsolt, președintele PCM.
„Ceea ce este cu adevărat mult mai important, miza nu este dacă va fi marș sau dacă nu va fi. Miza nu este dacă va fi miting sau nu va fi. Miza este democrația în România. Există un plan de regionalizare a României la care s-au făcut promisiuni că vor fi și vor avea loc dezbateri publice. Nu au avut loc dezbateri publice pe această temă", a transmis și Izsák Balázs, președintele CNS.
De altfel, CNS a atacat decizia Primăriei Târgu-Mureș la secția de contencios administrativ a Tribunalului Mureș, așa că instanța va fi cea care se va pronunța, până la urmă, dacă în 10 martie 2015 marșul secuilor va fi sau nu va fi.