Tratamentul fitosanitar cu Zeamă bordeleză

Distribuie pe:

Primăvara devreme, când temperatura aerului ajunge la plus 8-10 grade, sunt recomandate tratamentele fitosanitare în livezi, cu Piatră vânătă (Sulfat de cupru) sau cu Zeamă bordeleză, pentru combaterea și prevenirea bolilor provocate de ciuperci. Ne-am interesat la ing. Kesek Tiberiu, specialist în cadrul Fitocom SRL Târgu-Mureș, despre oportunitatea efectuării tratamentelor pe bază de cupru în această perioadă. Domnia sa ne-a relatat următoarele: „Atunci când temperatura aerului este cu plus, se pot face tratamente cu Piatră vânătă în livezi, recomandabil este să se amestece soluția de stropit cu un insecticid și pentru combaterea dăunătorilor."

Despre modul de preparare a soluției de Zeamă bordeleză am aflat că, deși au trecut peste 100 de ani de la descoperirea proprietăților fungicide ale cuprului și ulterior ale zemei bordeleze, nu s-a constatat nici o scădere a eficacității acesteia, nicio specie de ciupercă din cele controlate nu a dat un semn că a scăzut sensibilitatea la cupru. În prezent, interesul pentru fungicidele pe bază de cupru sunt recomandate și în agricultura biologică. În literatura de specialitate este prezentată metoda clasică de preparare a Zemei bordeleze în concentrație de 1 la sută: într-un vas de lemn de 110-120 litri se introduc 0,5 kg var, stins în prealabil cu foarte puțină apă, și se adaugă 50 litri de apă. Într-un vas mai mic, de 60-70 litri, se dizolvă în 50 litri de apă un kilogram sulfat de cupru cristalizat. Soluția de sulfat de cupru se toarnă peste laptele de var, amestecând continuu cu un băț de lemn. Se obțin astfel 100 litri de Zeamă bordeleză, care trebuie să aibă o reacție alcalină. Niciodată nu trebuie să se toarne invers, laptele de var peste soluția de sulfat de cupru, deoarece suspensia este mai puțin fină și neaderentă. De reținut că suspensia coloidală obținută are o stabilitate limitată, prin urmare Zeama bordeleză se folosește imediat după preparare.

Ing. Kesek recomandă în tratamentele fitosanitare numai cu sulfat de cupru să se folosească o concentrație de 1-3 la sută, în funcție de vârsta pomilor, iar Zeama bordeleză în concentrație de 1-2 la sută. Zeama bordeleză are efecte fitotoxice, în vegetație, pe frunzele tinere, dacă nu este bine neutralizată.

 

Lasă un comentariu