La export, Recordul bătut anul trecut, realizat, în principal, de companiile cu capital străin!

Distribuie pe:

… Declarația a făcut-o Mihai Ionescu, secretarul general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR). Potrivit acestuia, peste 80% din vânzările externe sunt realizate de companiile cu capital străin. „Tot plusul exportatorilor din cei 25 de ani este rezultatul infuziei de capital străin, care a venit cu piață, cu tehnologie și cu disciplina muncii", a spus Mihai Ionescu, citat de EVZ. El a adăugat: „Dacă România ar fi rămas să se bazeze doar pe firmele românești, am fi realizat în 2014 un volum de export egal cu cel din 1989".

În top zece cei mai mari exportatori din România se regăsesc, de ani buni, aceleași nume de companii internaționale mari: Automobile Dacia Renault, Rompetrol Rafinare, Ford România, OMV Petrom, Honeywell Technologies, Arcel Mittal. În 2014, ritmul de creștere al exporturilor românești a fost cel mai mare din UE. „Această evoluție - declara secretarul general al ANEIR - a exporturilor se datorează celor peste 20.000 de firme exportatoare directe și alte câteva zeci de mii de companii, pe orizontală, toate acestea cumulând un număr de peste un milion de angajați".

Pe de altă parte, conform Institutului de Statistică (INS), în total, România a exportat, în 2014, bunuri în valoare de 52,5 miliarde de euro, în creștere cu 5,8% față de 2013. Anul 2014 a fost al patrulea an record pentru România din punct de vedere al ritmului de creștere, fiind, din nou, pe primul loc în UE, poziție pe care a mai ocupat-o și în anii 2010, 2011 și 2013!

Lasă un comentariu