Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei - Dragi părinți,

Distribuie pe:

În contextul dezbaterilor actuale legate de locul și rolul disciplinei Religie în sistemul de învățământ românesc, precum și al celor legate de impactul deciziei Curții Constituționale a României din data de 12 noiembrie 2014, constatăm, cu regret, că provocările la adresa orei de Religie se înmulțesc. Nu de puține ori, ele au la bază persoane sau inițiative care urmăresc descurajarea participării elevilor la această disciplină, contrar tradiției societății românești și prevederilor legale în vigoare.

Experiența de zi cu zi, precum și profilul societății românești contemporane ne încurajează să credem că nu este posibilă o formare a personalității elevilor fără cunoașterea valorilor creștine, care îi conduc pe oameni spre respectarea conștientă a valorilor morale și culturale autentice. Din punct de vedere social, într-o lume pe cale să piardă simțul sacrului și al comuniunii spirituale, educația religioasă propune asumarea propriei identități creștine și reafirmarea valorilor familiei. În plus, ea reprezintă temelia unei educații în spiritul respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a demnității și a toleranței, pentru cultivarea sensibilității față de aproapele nostru și a respectului față de natură și mediul înconjurător.

Ora de religie este o cale de aprofundare a Cuvântului lui Dumnezeu și, astfel, un factor de echilibru față de asaltul nonvalorilor din societatea noastră. Înmulțirea cazurilor de sinucidere la elevi, promovarea tot mai agresivă a violenței și a imoralității prin mass-media, accelerarea maturizării tinerilor, în special ca urmare a vizionării de programe TV care nu se potrivesc vârstei acestora, și efectele complexe ale unei sexualități precoce sunt aspecte ce necesită o educație religioasă. Numai aceasta poate oferi o înțelegere superioară a vieții și a valorii acesteia, precum și un suport puternic pentru rezolvarea propriilor probleme.

Este nevoie să reafirmăm împreună interesul pentru ora de Religie, ce reprezintă un prilej binecuvântat pentru sistemul de învățământ românesc, în vederea atingerii scopului de dezvoltare armonioasă a personalității umane a copiilor noștri. Religia este disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Potrivit legislației în vigoare, materia Religie este prezentă în continuare printre celelalte discipline din schema orară, perspectivă similară asumată în multe țări din Uniunea Europeană. Foarte important este faptul că în tot acest timp Patriarhia Română e preocupată de actualizarea programelor școlare și de diversificarea metodelor de transmitere a conținuturilor și a activităților de învățare.

În condițiile în care disciplina Religie propune valori spirituale și morale ce stau la baza credinței străbune și a culturii naționale, vă încurajăm să susțineți statutul actual al orei de Religie în școlile în care învață copiii dumneavoastră și să depuneți cerere prin care să îi înscrieți la ora de Religie. Acest angajament de mare valoare spirituală și culturală, al cărui beneficiar este tânăra generație, dar și societatea în ansamblu, îi onorează pe creștinii români în cel mai înalt grad. Mai mult decât atât, un astfel de angajament reprezintă un deziderat a mii și mii de părinți din țara noastră, care doresc să le ofere copiilor lor atât o educație solidă pentru ziua de mâine, cât și bucuria de a privi mereu, cu speranță, spre Cer.

 

Lasă un comentariu