Proiect de 6,1 milioane euro pentru ABA Mureș

Distribuie pe:

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș va beneficia de o finanțare de 6,1 milioane euro în cadrul proiectului european WATMAN câștigat de A.N. „Apele Române" pe POS Mediu. Valoarea totală a proiectului este de 63 milioane euro din care 85% sunt fonduri europene, iar 15% cofinanțare de la bugetul de stat.

Ce se dorește prin implementarea proiectului!

„WATMAN - Sistem informațional pentru Managementul Integrat al Apelor Etapa I este un proiect prin care se pune în aplicare strategia națională pentru managementul resurselor de apă, în caz de dezastre, a situațiilor generate de fenomene hidrologice extreme (secetă, inundații, poluări etc.), elaborat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Lucrările de infrastructură propuse, echipamentele și dotările vor fi instalate în puncte distincte pe întreg teritoriul românesc în toate cele 11 bazine hidrografice din țară. Durata implementării este de 12 luni, iar obiectivele sunt în principal întărirea capacității de intervenție în caz de inundații, dar și îmbunătățirea sistemului de alarmare și avertizare a populației în zonele afectate de inundații și reducerea timpului de reacție în vederea prevenirii efectelor inundațiilor. „Implementarea proiectului va avea un impact pozitiv considerabil asupra populației prin faptul că aproximativ 1,5 milioane de locuitori din zonele vulnerabile vor beneficia de informații, în timp real, privind evoluția și gestionarea fenomenelor hidrologice extreme, iar riscul de producere a acestora va fi diminuat cu 7% la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România", explică reprezentanții A.N „Apele Române".

Ce se va face în județul Mureș!

În cadrul bazinului hidrografic din județul Mureș vor fi amplasate 11 stații automatizate, din care o stație automatizată pentru măsurarea calității apei la Iernut, o stație pentru măsurarea debitelor la folosire în Târgu-Mureș, cinci stații automatizate cu senzori pentru măsurarea precipitațiilor lichide și solide la Batoș, Crăiești, Răstolița, Lunca Bradului și Deda, două stații automatizate cu senzori pentru mărirea gradului de siguranță la baraje la Sângeorgiu de Pădure (Bezid) și Miercurea Nirajului (Valea) și două stații automatizate pentru posturile hidrometrice pe afluenți la Iernut și Eremitu. La capitolul creșterii capacității de intervenție în caz de calamități naturale se dorește construirea unui Centru de Intervenție Rapidă și un Centru de Coordonare la Târgu-Mureș 

Lasă un comentariu