Primul român cu inimă artificială a fost externat de la „Institutul Inimii"!

Distribuie pe:

La cinci săptămâni de la intervenția chirurgicală, Radu Curcă, de 44 de ani, primul român cu inimă artificială, a fost externat de la „Institutul Inimii" din Târgu-Mureș și a plecat acasă, la Suceava.

Dr. Horațiu Suciu, șeful Institutului pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș, cel care a efectuat operația - o premieră pentru România -, a declarat că pacientul se simte bine și că nu va fi nevoit să respecte prea multe restricții, însă va trebui să urmeze un tratament anticoagulant permanent.

Reamintim că pacientul sucevean s-a născut cu insuficiență cardiacă, iar boala s-a agravat în așa măsură încât nici transplantul nu mai era posibil. În această situație, echipa condusă de dr. Horațiu Suciu a decis instalarea unui stimulator metalic, care îi ajută inima să pompeze sânge în organism. Inima artificială, care a costat 90.000 de euro, este monitorizată de un aparat de

care bărbatul nu trebuie să se despartă, întrucât acesta îi arată când se epuizează bateriile dispozitivului cardiac.

Conducerea „Institutului Inimii" din Târgu-Mureș încearcă să convingă Ministerul Sănătații să includă acest tip de intervenție în programul național de transplant de inimă.

Lasă un comentariu