Ce credeți că aș face, dacă aș fi diavolul?

Distribuie pe:

Cu această întrebare și-a început predica un preot, în prima duminică a Postului Sfintelor Paști. Apoi a continuat: poate vă imaginați că, dacă aș fi diavol, v-aș ispiti să mâncați carne în post, sau măcar miercurea și vinerea, să înjurați, să furați, să urâți aproapele, sau să comiteți păcate, care, așa cum spune Sfântul Apostol Pavel, nici nu trebuie să se pomenească între creștini. Nici prin gând nu mi-ar trece să vă îndemn la toate acestea, a zis părintele! Dacă aș fi diavol, aș înființa un post de televiziune pervers și v-aș obliga să vă uitați cu toții, toată ziua la el. Aș fi sigur că într-un timp, mai mult sau mai puțin scurt, veți acumula un sac plin cu toate păcatele, sau v-aș face să uitați complet de a vă mai gândi la mântuirea voastră veșnică. Asta aș face-o, dacă aș fi diavol!

Comentând mesajul acestei predici, un părinte duhovnicesc spunea pe bună dreptate că, în vremurile din urmă, diavolul nu va mai sta la ușă, ci se va înstăpâni în casă, cu capul pe masă și cu coarnele pe acoperiș. Din păcate, diavolul a făcut-o cu mult timp înainte.

Dragii mei, în această cursă a „înarmării ochilor cu imagini", ceea ce am uitat este faptul că omul are nevoie totală de tihna ochilor pentru a-și deschide privirea lăuntrică spre universul nevăzut, dar evident al credinței. Cerurile lui Dumnezeu pot fi văzute numai de omul pătruns de rugăciune. Poate cineva să se roage privind la televizor? Eu zic că nu, ochii noștri privind mereu altceva, pun o ceață pe privirea raiului nevăzut, pătruns de șoaptele rugăciunii de la îngenuncherea tainică din fapt de seară. Iar o carte mică de rugăciuni, pitită în colțul genții, este poarta de intrare a lui Dumnezeu înlăuntrul chipului tău.

Așadar, vă recomand cu căldură ceva foarte interesant și util: patruzeci de zile fără drogul care are efect de îndobitocire, televizorul. Vă veți convinge pe deplin că ați făcut cea mai bună alegere, după ce veți parcurge Postul Mare. Însă nu vă obligă nimeni să faceți astfel!

Volumul „Pelerin spre înaltul Cer", apărut la Editura Nico, se găsește le Catedrala Mare

Lasă un comentariu