S-a născut o stea!

Distribuie pe:

Acest articol îl scriu sub puternica impresie pe care mi-a lăsat-o finala turneului de tenis feminin 2015 din strălucitorul și luxosul Dubai. Acolo, sâmbătă, 21 februarie, în fața a sute de spectatori, printre care șeici și prințese, dar și mari personalități din lumea tenisului mondial de sub egida W.T.A., o româncă frumoasă, inteligentă și extrem de ambițioasă, și anume, Simona Halep, o învingea în finală pe cehoaica, Karolina Plișkova. Era al 10-lea titlu W.T.A. pentru Simona din anul 2014 încoace.

Trebuie să precizez că autorul acestui articol nu e străin de lumea tenisului. Am copilărit și am terminat liceul din orașul Câmpia Turzii. Combinatul siderurgic din oraș era condus cu o mână de fier, de rusnacul Ioan Stanatiev. Stanatiev a fost, însă, un om gospodar, diametral opus rusnacilor care au distrus azi combinatul redenumit METCHEL. Atunci, Industria Sârmei Câmpia Turzii sponsoriza, cu generozitate, sportul din oraș. Din Câmpia Turzii s-au ridicat și au ajuns în loturile naționale, făcând cinste României, boxeri, fotbaliști, handbaliști și, mai ales, tenismeni. Voi da un singur exemplu: e vorba de tenismena Virginia Ruzici, care, acum patru decenii, triumfa la arenele Roland Garos.

Virginia Ruzici a făcut parte din staful tehnic al Simonei Halep, când aceasta a înfruntat-o pe Maria Șarapova, în finala pariziană din 2014. Simona Halep a pierdut, dramatic, finala turneului, iar marele magnat și tenismen Ion țiriac a exclamat atunci, revoltat: ,,Îmi venea s-o împușc pe Simona". Frumoasa Simona i-a răspuns: „Cu țiriac nu e de glumit, e un mare vânător!". Maria Șarapova, care a câștigat dramatic turneul, a recunoscut: ,,A fost cea mai grea finală din cariera mea". Și Șarapova a câștigat multe finale.

Și acum s-o prezentăm în toată splendoarea ei pe Simona Halep. E o constănțeancă cu origini macedoniene, dar în primul rând e o româncă. În marele turnee de tenis ale lumii, datorită Simonei, flutură tricolorul românesc! Profani din toate țările, uniți-vă! Puneți mâna pe atlasele și globurile geografice și localizați această mică și superbă țară, care este România. O țară care după războiul de independență din 1877,

și-a recâștigat, din nou, ieșirea la Marea Neagră. Acolo unde, în vechiul Tomis (Constanța Simonei Halep) a murit în exil marele poet latin Ovidiu. Acolo unde au fost creștinați, pentru prima oară în lume, sciții de către Sf. Apostol Andrei. O țară din estul Europei, un pic mai la nord de Bizanți, și care a fost ca un scut pentru Europa în fața invaziilor otomane. Sau cum spune fascinantul trubadur oltean, Tudor Gheorghe: „Aceasta este țara mea și neamul meu cel românesc."

Visul Simonei Halep este acela de a cuceri MĂCAR un titlu de Grand Sleam și, în special, pe cel de la Roland Garos, acolo unde a triumfat, acum câteva decenii, Virginia Ruzici. Talentul, dar mai ales ambiția Simonei Halep au un potențial uriaș. E o româncă frumoasă cu ochii mari, albaștri, cu un zâmbet cuceritor, care vorbește fluent limba engleză. Tatăl său „a citit-o" primul. Și-a vândut fabrica de înghețată din Constanța, pentru a o ajuta financiar să ajungă sus, în sofisticata lume a tenisului mondial. Și, iată, Simona a ajuns!

Nu are un prieten oficial, pentru că nu are timp de aventuri. Viața ei e dedicată total tenisului. Spre disperarea fanilor săi, Simona Halep și-a făcut o operație estetică pentru a-și micșora volumul sânilor. Sânii mari o împiedicau să servească puternic pe terenul de tenis. Dar Simona Halep face parte și din clubul select al frumoaselor din tenis. Aici le vom aminti pe rusoaica Maria Șarapova, pe sârboaica Ana Ivanovici, pe daneza Caroline Wozniaky, pe spanioloaica Gabrine Muguruza și pe canadianca Eugenie Buchard.

Finala de tenis, Dubai 2015, am trăit-o, live, și eu la televizor, cu sufletul la gură. În tribune erau zeci de români cu steaguri tricolore. Cameramanii o filmau în special pe o frumoasă româncă blondă, care striga extaziată la reușitele Simonei, strângând la piept un drapel tricolor. Eu, la televizor stăteam cu pumnii încleștați. Încercam să-i transmit telepatic energie Simonei: ,,Hai, copil frumos! Fă ca românii să fie fericiți, și mândri de tine!". Și Simona m-a ascultat. Cehoaica Plișkova (locul 14 W.T.A.) s-a apărat cu o disperare ieșită din comun. A revenit în joc de trei ori, la mingi de meci pentru Simona. Să nu uităm că Plișkova este, ca cehoaica, urmașă a tânărului erou Jan Polak, care, în anul 1968, în semn de protest, când ursul sovietic a invadat cu tancurile Cehoslovacia, și-a dat foc în piața centrală din Praga. Dar Nike, zeița înaripată a victoriei, o prefera pe Simona. Retururile sale, în lung de linie, s-au dovedit devastatoare.

Spectatorii din tribune erau în delir. Atunci m-am gândit, fără să vreau, ce mulți multimilionari pot exista în România, care își permit luxul să se relaxeze în Emiratele Arabe. Dar asta e deja o altă poveste...

În final, câștigând turneul, Simona Halep a mulțumit spectatorilor, stafului tehnic, dar și șeicului și prințesei. Avea și de ce: A câștigat un fabulos premiu de 456.000 de dolari. Dar asta este munca ei! A pornit de jos și a reușit. Are doar 24 de ani. Un copil frumos, made în România, care acum e doar pe locul trei în lume. Spun DOAR pe trei, deoarece ea are super resurse pentru a deveni un astru strălucitor în tenisul feminin mondial.

S-a născut o stea!

Lasă un comentariu