VEȘTI BUNE PENTRU VETERANII DE RĂZBOI? NU PREA CREDEM!

Distribuie pe:

O veste bună pentru invalizii și veteranii de război, precum și pentru văduvele acestora, vine din Senatul României, care a decis ca indemnizația lor lunară să fie dublată. Măsura este prevăzută prin modificarea Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, inițiată de mai mulți senatori ai Partidului Național Liberal.

Potrivit propunerii legislative, marii mutilați de război și cei încadrați în gradul I de invaliditate vor primi 296 lei lunar, cei încadrați în gradul II de invaliditate - 264 de lei, iar pentru gradul III - 224 de lei.

Pentru a deveni aplicabilă, inițiativa legislativă urmează să fie transmisă pentru vot Camerei Deputaților (for decizional), apoi, în caz de vot pozitiv, promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.

Presupunând că toate aceste etape vor fi parcurse, chiar în regim de urgență, tot nu este sigur că beneficiarii vor mai apuca să se bucure de prevederile noilor dispoziții. De ce? Pentru că majoritatea acestora depășesc vârsta de 90 de ani, oameni care au participat, efectiv, la al Doilea Război Mondial și care, pur și simplu, din punct de vedere biologic, nu mai rezistă.

Spre cinstea noastră, a mureșenilor, trebuie menționat faptul că Marius Pașcan, senator PNL de Mureș, a pledat cu mult aplomb pentru cauza veteranilor: „Dacă indemnizația unui revoluționar este de peste 2.000 de lei lunar, iar noi discutăm despre asemenea sume derizorii pentru veterani de război, la 200 și de lei, este strigător la cer. Doar pentru că acești oameni sunt în vârstă, doar pentru că nu sunt vocali, doar pentru că nu are cine să se bată pentru drepturile lor, cum fac revoluționarii, mi se pare absolut inechitabil. E rușinos pentru noi că discutăm atât de mult pe sume atât de derizorii", a arătat el.

Pe de altă parte, chiar dacă veteranii și văduvele de război se încăpățânează să reziste până la intrarea în vigoare a legii, Guvernul (așa-zis social-democrat), în total dispreț față de aceștia, poate amâna punerea legii în aplicare, așa cum s-a întâmplat cu dublarea indemnizațiilor pentru persoanele persecutate politic, din motive etnice, până la 6 martie 1945.

Reamintim că, în acest caz, Legea nr. 143/2014 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 105/1999, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România, cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 777, din data de 24 octombrie 2014, urmând să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2015.

Să nu uităm că data de 24 octombrie 2014 se încadra în plină campanie pentru alegerile prezidențiale (atunci când, cică, orice minciună era permisă!).

Însă, după ce Victor Ponta a pierdut alegerile în favoarea lui Klaus Iohannis, Guvernul condus de același Victor Ponta a emis Ordonanța nr. 83/2014, prin care se amână cu doi ani (până la 1 ianuarie 2017) dublarea indemnizațiilor pentru perescutații politic până în 6 martie 1940, deși legea trecuse prin „ciur și prin dârmon", fiind chiar publicată în Monitorul Oficial.

În această situație, ce motive am avea să sperăm că veteranii de război vor primi, în curând, indemnizații duble?!

Lasă un comentariu