Calități și vicii din perspectiva vieții cotidiene

Distribuie pe:

CÂȘTIGUL

De multe ori și înțelepciunea este prinsă în mrejele poftei de câștig. Mai degrabă preferă paguba decât un câștig imoral. Iubirea de câștig întunecă mintea și a celor inteligenți. De aceea, muritorul de rând trebuie să dobândească câștiguri de pe urma cărora să nu ofteze mai târziu.

CLEVETIREA ȘI COCHETĂRIA

Iată reflecții care au și zone de interferență. Liniștea noastră poate fi tulburată de persoane care vin ca prieteni să ne povestească ce spun despre noi dușmanii noștri.

Cocheta vorbește cu unul, se uită cochet la altul și se gândește iarăși la altul care se află în inima ei. Atunci pe care îl iubește ea într-adevăr?

COMPĂTIMIREA

Mai bine să fii invidiat decât compătimit, deoarece toți sunt gata să-l compătimească pe cel care e în nenorocire, dar durerea nu le pătrunde adânc în suflet.

CONȘTIINȚA

Multe satisfacții îți aduce conștiința dacă nu ai săvârșit în viață nici o faptă rea. Să îți pese tot timpul mai mult de conștiința ta decât de părerea invidioasă a altora.

Să nu uităm niciodată că o conștiință rea este adesea în siguranță, dar niciodată liniștită.

CONTRAZICEREA

De obicei tocmai acela care știe mai puține găsește plăcere mai mare în a contrazice. Nu te lăsa niciodată ademenit să îl contrazici, fiindcă și înțelepții cad în neștiință când se ceartă cu cei neștiutori.

Lasă un comentariu