Medicul Șerban Brădișteanu, condamnat definitiv la un an închisoare cu suspendare

Distribuie pe:

Medicul Șerban Brădișteanu a fost condamnat definitiv ieri de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea fostului premier Adrian Năstase.

Inițial, Șerban Brădișteanu fusese achitat pe 4 martie 2014 pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului, însă un complet de cinci judecători de la Curtea supremă a admis luni apelul DNA și a decis condamnarea medicului la un an închisoare cu suspendare.

Trebuie precizat că din cei cinci membri ai completului, magistrații Lucia Macavei și Săndel Macavei au votat pentru achitare, însă opinia lor nu a fost împărtășită și de ceilalți trei judecători, inclusiv de președintele completului Ionuț Matei.

Șerban Brădișteanu, medic șef secție la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2012, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului, în legătură cu internarea în spital a lui Adrian Năstase, după ce acesta a încercat să se sinucidă.

Pe data de 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Adrian Năstase la 2 ani închisoare în regim de detenție în dosarul „Trofeul calității" și, în aceeași zi, Tribunalul București a emis în cazul lui Năstase mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, conținând mențiunea expresă de încarcerare în penitenciar a fostului premier.

„În condițiile în care Adrian Năstase și-a provocat leziuni prin împușcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București și, cu această ocazie, inculpatul Brădișteanu, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase. Concret, inculpatul Șerban Brădișteanu și-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio-vasculară și și-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secției pe care o conducea, deși diagnosticul medical nu impunea internarea în cadrul acestei secții, iar primele intervenții medicale au fost realizate de către un alt medic dintr-o altă secție", susțin procurorii.

Procurorii anticorupție spun că, deși nu a făcut nicio mențiune cu privire la necesitatea unei intervenții chirurgicale cardiovasculare în fișa medicală a lui Adrian Năstase, medicul Brădișteanu și-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice și a transmis că Năstase are și alte afecțiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente, gestionate deja de un alt medic.

De asemenea, medicul este acuzat că a evitat să le comunice oficial reprezentanților Direcției Generale de Poliție a Municipiului București dacă Adrian Năstase putea fi încarcerat.

„Toate acestea au avut drept consecință prelungirea internării în spital și amânarea momentului transferului la o unitate de detenție, situație care a impus reprezentanților Direcției Generale de Poliție Municipiului București să facă demersuri legale suplimentare pentru clarificarea îndeplinirii condițiilor juridice de transfer. Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 iunie 2012, Tribunalul București, ca instanță de executare, a stabilit că situația persoanei condamnate Adrian Năstase de a se afla internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București nu împiedică cu nimic punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, lucru care s-a realizat în aceeași zi", este concluzia DNA.

Lasă un comentariu