Klaus Iohannis: „Marea izbândă a lui Ștefan reprezintă o lecție pentru noi, cei din secolul XXI"

Distribuie pe:

Ar fi fost normal ca televiziunile lui Filat și ale Contrabandistului să fie prezente astăzi în Aula Magna a Universității de Stat a Moldovei plină până la refuz de studenți și profesori care au ascultat cu răsuflarea întretăiată discursul președintelui României, Klaus Iohannis, care a devenit, prin ceea ce a spus, și președintele nostru.

I-am ascultat pe Ion Iliescu, pe Emil Constantinescu, pe Traian Băsescu, rostind discursuri, dar niciunul dintre ei nu a fost atât de aproape de adevărul care trebuie să ne unească pe vecie. Nu-i vom condamna, fiindcă nu este vina lor că au avut omologi care țineau adevărul la zdup, invocând prezența armatei ruse în Transnistria.

Din acest punct de vedere președintele Timofti, care ne aduce la dispe-rare prin docilitatea față de Filat și Plahotniuc, este sincer și deschis. Dacă vreți, este un român care pune răul înainte, dar vrea unirea, crede în ea. Desigur, este vina lui că Filat și Plahotniuc i-au băgat lui Timofti o echipă abominabilă, care îl ține legat ca și piticii pe Gulliver.

În rest, nu vom uita că anume Timofti l-a primit pe Traian Băsescu, care după semnarea acordurilor de asociere la UE a făcut o escală la Chișinău ca să-l lase acasă pe Dorin Chirtoacă. Băsescu l-a luat cu el la Vilnius pentru a transmiste un semnal cert românilor de pretutindeni - următorul proiect mare este al unirii și persoana de lângă el, Chirtoacă, va mișca lucrurile înainte.

Asta i-a scos din minți pe Filat, Lupu, Corman, Leanca. Ei nici nu au vrut să-l vadă pe Băsescu. L-a primit omologul sau Timofti, care nu a fost la Vilnius, deși locul lui era acolo. După aceasta Filat a alergat cu coada între picioare la Cotroceni.

Ei nici astăzi, după discursul lui Klaus Iohannis, nu vor înțelege că noi suntem solidari fiindcă ne unește identitatea spirituală, lingvistică și istorică. Iohannis a prezentat un discurs istoric. El a mulțumit tuturor în persoana celor prezenți pentru apărarea și păstrarea limbii române, a adresat un omagiu eroilor, inclusiv celor din războiul pentru independentă pentru faptul că s-au jertfit pentru păstrarea și propășirea identității romanești. Astfel, Iohannis a concretizat că parcursul european al Republicii Moldova devine o prioritate națională, adevăr certificat și de pozițiile comune ale Președinției, Guvernului și Parlamentului României.

„Cine ajunge la statuia lui Ștefan cel Mare de la Chișinău poate vedea măreția lui prin insemnele puterii medievale pe care le redă această sculptură din perioada interbelică: coroană, paloș și cruce, dar un străin poate rata ceva foarte important dacă s-ar mulțumi cu atât. Ștefan este un simbol al identității noastre comune, faptele lui au contribuit decisiv la solidaritatea unui neam, cel românesc, iar marea izbândă a vieții sale reprezintă o lecție pentru noi, cei din secolul XXI", le-a spus studenților președintele.

„Pentru noi obiectivul este mult mai mult decât acela ca moldovenii să devină cetățeni comunitari, pentru că, de la Timișoara la Orhei se aude o singură limbă, cea română, iar trecutul nostru încape între coperțile aceleiași cărți de istorie", a afirmat el.

Apropierea centenarului Marii Uniri este, potrivit lui Iohannis, un moment foarte important pentru ambele state românești. Actul istoric, despre care președintele spune că este „cel mai profund și mai frumos proiect de țară al istoriei moderne", a fost posibil pentru că „cei care au făurit Unirea nu erau nici mai buni, nici mai harnici decât noi, dar aveau un sentiment al înaltei datorii pe care noi, azi, nu îl mai avem". Astăzi, colaborarea dintre București și Chișinău, bazată pe identitatea comună, este una inedită pentru Uniunea Europeană, consideră Iohannis, care este convins că românii se vor regăsi „nu doar în uniune, ci și în comuniune. Solidaritatea noastră de neam nu doar că poate doborî garduri de sârmă ghimpată, dar poate construi și un viitor comun pentru noi".

Marian Lupu a vorbit despre Iohannis în termeni elogioși astăzi. A făcut-o până a asculta discursul lui Iohannis de la USM. Cunosc aberațiile lui Bulbuc despre națiunea civică moldovenească. Dacă ar fi istoric, filolog, filosof i-aș da ascultare. Dar nu o fac pentru că e un pretins economist care nu are idee de economia de piață. Dovada - mizeria în care ne bălăcim și pe care el a creat-o pe parcursul a 10 ani. Mai întâi sub comuniști și apoi sub democrați, dar tot cu prietenul său, Plahotniuc. Vreau să cred că măcar astăzi Iohannis, după ce l-a dat cu capul de pereți pe Filat, i-a băgat mințile în cap și nu va renunța public la cele spuse despre președintele nostru Iohannis care și-a asumat sarcina deloc simplă de a aduce acasă Basarabia.

Etichete: Actual, Cooperare cu Romania, Klaus Iohannis

Lasă un comentariu