UTILIZAREA „DUPĂ URECHE" A ANTIBIOTICELOR, PERICULOASĂ

Distribuie pe:

Ultimul raport al Comisiei Europene arată că 18% dintre români obișnuiesc să ia antibiotice fără a avea o rețetă de la un medic, asta în timp ce media europeană la acest capitol este de doar 3%. Experții din domeniul sănătății avertizează că abuzul de antibiotice poate duce la sfârșitul medicinei moderne.

„Unul din doi români urmează anual un tratament cu antibiotice, uneori fără motive bine întemeiate. Răceala, gripa și toxiinfecțiile alimentare sunt printre bolile care nu ar trebui tratate cu antibiotice, dar acest lucru se întâmplă frecvent. Uneori, pentru că o parte dintre medici prescriu aceste medicamente cu prea mare ușurință. Alteori, pentru că pacienții se tratează după ureche, iar unii farmaciști sunt de acord să le vândă aceste pastile fără rețetă.

Din cauza consumului excesiv și abuziv de antibiotice, infecțiile ar putea redeveni principala cauză de mortalitate în următorii ani, așa cum era în urmă cu 100 de ani. După introducerea în practică a antibioticelor, incidența deceselor provocate de infecții a scăzut considerabil, însă acum ne putem întoarce în același punct, întrucât utilizarea excesivă a antibioticelor crește rezistența microbilor la aceste medicamente, lucru ce ar putea duce la apariția unei bacterii ce nu s-ar putea trata cu niciun antibiotic existent în prezent în farmacii", afirmă conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș".

Statisticile de specialitate arată că, zilnic, 600.000 de români urmează un tratament cu antibiotice. Această cifră ne clasează pe locul doi la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește consumul de antibiotice. Datele arată că, într-un an, un român din doi urmează un tratament cu antibiotice.

Organizația Mondială a Sănătății sau membrii Comisiei de sănătate din Comisia Europeană au atras în numeroase rânduri atenția că utilizarea în exces a antibioticelor poate avea consecințe dezastruoase pentru omenire.

Lasă un comentariu