„FAMILIA ROMÂNĂ"

Distribuie pe:

De curând, prin bunăvoința profesorului, doctor Teodor Ardelean, redactor-șef al publicației cu titlul de mai sus, care apare de 15 ani, am primit nr. 4 (55) din decembrie 2014 al acesteia. Publicația, care apare întâi la Oradea apoi este preluată de Baia Mare, și-a propus sa fie „revista pentru solidaritatea românilor de pretutindeni", care a adunat în jurul ei colaboratori din țară, dar și din diaspora.

Prezentul număr al revistei este dedicat, într-o bună parte, „Reuniunii Naționale a Tinerilor Ortodocși", care s-a desfășurat în perioada 3 - 6 septembrie 2014 la Baia Mare.

„Vivat! Crescat! Floreat!", cuvânt semnat de redactorul- șef, profesor, doctor Teodor Ardelean, din care redăm: „Ca unul dintre aceia care n-a avut norocul să-l fi bucurat destinul cu un certificat de maramureșean, la naștere, dar, în același timp, ca unul dintre aceia care a avut privilegiul să-și îmbunătățească viața cu trăiri și priviri decupate, de aproape patruzeci de ani, din izvorul tainic al acestui ținut înălțat în timp până dincolo de bariera timpurilor, mă simt onorat să pot servi cauza sfântă a ducerii pe mai departe a unei ștafete nevăzute ce îmbracă mereu în haine de sărbătoare o Istorie și o Biografie de ținut Binecuvântat de Dumnezeu."

Apoi, la loc de frunte este publicat mesajul de salut/întâmpinare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, al Bisericii Ortodoxe Române, care, referindu-se la importantul eveniment desfășurat în acest colț de țară, arăta: „Prima Reuniune Națională a Tinerilor Ortodocși - cu reprezentanți din toate eparhiile din țară și din diaspora, dar și tineri din Bisericile Ortodoxe surori - poate constitui un moment semnificativ de împărtășire reciprocă a bucuriilor credinței creștine ortodoxe trăite de tineri azi, în pofida multor probleme."

Mai sunt inserate cuvintele și mesajele lui Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, ale ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ale ÎPS Iustin Hodrea Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și ale ÎPS Iustinian Arhiepiscop.

Lucrarea cuprinde peste 250 de pagini, structurată pe urmă-toarele capitole „Rodiri academice", „Bene merenti", „Eminesciana",„Valori românești", „Să scriem corect românește" și „Varia".

În cuprinsul acestei importante lucrări pentru „românii de pretutindeni", vom descoperi semnătura redactorului-șef al cotidianului târgumureșean „Cuvântul liber", Lazăr Lădariu, poet și scriitor cunoscut multor cititori. Materialul semnat de concitadinul nostru poartă titlul „Dr. Zeno Opriș - luptător și Om al cetății".

Evenimentul de la Baia Mare s-a bucurat de o atentă reflectare, atât în mass-media județului Maramureș, cât și în cea națională.

Publicația cuprinde multe informații, cu poze alb-negru și color, iar la final sunt menționate comemorările care au avut loc în ultimele patru luni ale anului 2014.

În final, fac mențiunea că acest ultim număr din publicația „Familia română" a fost tipărit cu sprijinul financiar al Consiliului Local Baia Mare, la inițiativa primarului Cătălin Cherecheș.

Aduc calde mulțumiri profesorului doctor Teodor Ardelean, întregului colectiv redacțional pentru nobilul gest de a fi unul dintre cei care beneficiază de donația acestui număr al revistei.

Lasă un comentariu