DOUĂ ZILE DE POST PE SĂPTĂMÂNĂ NE PRELUNGESC VIAȚA

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Florida, citați de descopera.ro, au constatat că așa-zisa dietă 5/2, caracterizată prin post timp de două zile pe săptămână, stimulează longevitatea și îi ajută pe oameni nu doar să slăbească, ci și să se protejeze față de o serie de maladii grave, cum ar fi diabetul, cancerul și maladia Alzheimer.

„Această dietă constă în reducerea aportului caloric la doar 500 de calorii pentru femei și 600 de calorii pentru bărbați, timp de două zile neconsecutive în fiecare săptămână. În celelalte cinci zile, nu există constrângeri alimentare.

În studiul nostru, pe parcursul unei perioade de trei săptămâni, cei 24 de participanți au alternat zilele în care au primit 25% din aportul caloric zilnic cu cele în care au primit 175% din aportul caloric. Am avut în vedere schimbările de greutate, presiune arterială, ritm cardiac și glicemie suferite de participanți, vreme de 10 săptămâni, și am monitorizat și concentrația de colesterol, markerii de inflamație și genele implicate în producția celulelor cu rol protector.

Astfel, am descoperit că postul intermitent determină o ușoară creștere a SIRT3, o genă care stimulează longevitatea și care este implicată în reacțiile cu rol de protecție ale celulelor. Gena SIRT3 face parte dintr-o clasă de proteine denumite sirtuine, care, atunci când s-au aflat într-o concentrație mai mare în organism, la șoareci, au extins durata de viață a acestora. Proteine precum SIRT3 sunt activate de stresul oxidativ, un proces declanșat atunci când există prea mulți radicali liberi în organism, iar acel surplus nu mai poate fi neutralizat cu antioxidanți.

Revenind la postul intermitent, am constatat că acesta a scăzut concentrațiile de insulină la participanți, fapt care înseamnă că dieta are și efecte antidiabetice", explică specialiștii americani.

Lasă un comentariu