Șpăgarii au „încurcat" buzunarele statului cu cele personale! DNA-ul a inversat, acum, traseul…

Distribuie pe:

După ce a ajuns, din nou, în spatele gratiilor, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, declara, la urcarea în duba Poliției, că „nu regretă nimic, că a făcut și greșeli, dar că, per ansamblu, a fost un ministru bun". Pentru cine a fost „bun" se înțelege. Câtă vreme a fost (este) acuzată că ar fi primit „șpagă" 900.000 de euro de la un afacerist prin intermediul secretarului general al ministerului. Sau când ești arestată pentru trei infracțiuni de luare de mită și pentru alte „potlogării" financiare în favoarea campaniilor PDL. Sigur, Justiția va „descâlci", până la urmă, ițele afacerilor dubioase cu banii statului, cu ai celor ce plătesc taxe și impozite. Și în cazul Elenei Udrea, și al altor zeci și sute de „afaceriști" și demnitari, care au „confundat" banii statului cu buzunarele personale.

Ne-am referit la acest „exemplu", întrucât a fost cel mai mediatizat, în ultima perioadă, deși corupția, ca fenomen, este una aproape generalizată. O spune chiar Livia Stanciu, șefa Curții Supreme: „Acest fenomen - declara ea - se extinde încet, tăcut, perfid, cuprinde tot, sufocă tot, distruge tot".

Clasa politică? Păi s-a văzut ce face… În cei 25 de ani de democrație originală românească, ne-a tot spus să sperăm schimbări în bine de la liderii care au dominat-o în acest timp. Înainte de alegeri se caută locomotive electorale și se vând „lideri" politici providențiali care promit să rezolve toate problemele cu soluții minune. După alegeri, societatea se uită la învingător ca la un Mesia de la care așteaptă să rezolve problemele grave care ne afectează. Dar, după, cu ce s-au ocupat ei, în realitate, s-a văzut, privind cum, zilnic, unii trec, cu cătușele la mâini, spre arestul Poliției, ori spre anchetele procurorilor. Ba, unii se plâng și de condițiile precare din penitenciare. Uitând, ce? Că în afara penitenciarelor - și din cauza lor - trăiesc milioane de români cinstiți care locuiesc în spații insalubre, insuficiente, nu au apă curentă rece sau caldă, nu au cu ce se încălzi și au în permanență grijă dacă au ce să mănânce? De creșterea numărului delicvenților din ultimii ani - care au provocat restrângerea spațiilor de detenție nu suntem noi, cei liberi, vinovați. Așa că, țineți minte, faceți așa încât să nu mai fiți „cazați" în penitenciare, ocoliți-le! Căci este o realitate. Până de curând, s-a furat (se fură și acum) „pe rupte", fără a-i trage nimeni la răspundere pe făptași. Doar „găinarii" dormeau, în pușcării, câte doi în pat. Nu și mahării (miniștri, înalți funcționari, politicieni, parlamentari, oameni de afaceri etc.), care, sub diverse pretexte - dar, mai ales, beneficiind de o „imunitate" ce a încurajat hoția -, s-au apărat unii pe alții. Însă acum, pentru a scăpa din arest, șpăgarii se denunță unii pe alții!

Norocul nostru, al contribuabililor „tăcuți" și cinstiți, este că, în ultima perioadă, sub presiunea forurilor europene și nemulțumirilor populației (votanții de ieri, de azi și de mâine), lucrurile au început să se schimbe, să ia o turnură spre normalitate. Ca tot mai mulți „penali" să fie trași la răspundere. Bunăoară, parlamentarii - cei care, până mai ieri, se considerau…infailibili - sunt acuzați de nepotism. Aproximativ 50 de deputați sunt cercetați - de către ANI - pentru că și-au angajat rudele la birourile parlamentare! Ceea ce nu se prea întâmpla în trecut! Dar cel mai mult și-au făcut simțită prezența în această acțiune de combatere a „hoției" procurorii DNA, ale căror anchete au făcut ca înalți demnitari și milionari să ajungă la arest, după gratii. Printre aceștia, Viorel Hrebenciuc - fost timp de 18 ani deputat, aflat la baza multor „învârteli" dubioase -, Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, Gheorghe Ștefan - Pinalti, primar al municipiului Piatra-Neamț, omul de afaceri Dorin Cocoș (împreună cu fiul său, Alin), Nicolae Dumitru, Alina Bica, mai ales, și lista ar putea continua pe cel puțin două pagini de ziar!

Fapt este că prin aceste acțiuni - nemaiîntâlnite, până acum, în România - „penalii" își schimbă hotelurile de lux cu…dosul gratiilor. Asta după ce, ani la rând, românii au fost batjocoriți de clasa politică, aceasta acționând (dar și neglijând) lacrimile șomerilor, ale tinerilor, care nu știu ce le rezervă ziua de mâine, ale muncitorilor, ale pensionarilor, ale tuturor celor care au crezut că generațiile de sacrificiu îi vor excede.

Dar marea schimbare este (și) alta. Cei care au „încurcat" buzunarele statului cu cele personale nu se vor alege doar cu „dosul gratiilor" ci și cu averile confiscate. La bilanțul activității DNA, președintele Klaus Iohannis declara că „Recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu opțională", iar gradul de 10% al recuperărilor este inacceptabil (doar 30 de milioane de euro din 347 milioane de euro!). La rândul ei, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut ferm instituțiilor statului „confiscarea averilor marilor corupți"! „Pentru a realiza scopul legii penale - spunea Kovesi - este important ca o persoană condamnată pentru corupție să nu își păstreze averea dobândită prin infracțiuni. Or, în acest scop - adăuga procurorul șef al DNA - „nu a contat și nu contează banii din conturi, nu a contat și nu contează poziția socială sau forța financiară deținută ori controlată de cei pe care îi cercetăm".

De altfel, Ministerul Justiției își va putea valorifica singur bunurile confiscate și nu va mai fi obligat să o facă doar prin intermediul ANAF, cum se întâmplă acum. Guvernul a decis ca, de la 1 aprilie 2015, să se înființeze o agenție specială, în cadrul ministerului. Motivul: „Există o comunicare precară între instituțiile care gestionează bunurile sechestrate și, de cele mai multe ori, mașinile, de exemplu, ruginesc în curțile instituțiilor. De pierdut, pierde bugetul de stat." Astfel au motivat reprezentanții Ministerului Justiției necesitatea înființării Agenției. Noua structură va fi compusă din 30 de specialiști.

De asemenea, Agenția va avea un rol de coordonare și decizie în activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, în cooperare cu ANAF.

Așadar, șpăgarii să ia aminte un lucru: România de astăzi nu mai este România de ieri! Acum, prin intermediul Parchetului General, DNA, ANI și alte instituții esențiale ale statului de drept, treptat, iese la lumină mușuroiul găștilor de partid, iar cei îndrăgostiți de putere și bani (nemunciți!) să nu creadă că țara e doar a lor! Lucrurile nu mai puteau continua așa, câtă vreme, averile nerușinate ale unora au nenorocit viața altora. Și nu o spunem noi, ci Eurostatul - biroul de statistică al UE - care ne dezvăluie un trist adevăr: 41,4% din populația României riscă sărăcia sau excluderea socială, reprezentând 8,89 milioane de oameni la nivelul anului 2015. Statistica se referă la cei care trăiesc sub limita sărăciei, considerată la 60% din venitul mediu național. Și asta, pentru că, așa cum s-a văzut și ne dezvăluie, zilnic, procurorii DNA (și nu numai), banul „luat" (furat) din buzunarul cetățeanului nu ajunge acolo unde trebuie, ci în conturile potentaților zilei. Însă, acolo unde s-au constatat infracțiuni, banii (bunurile) vor face… cale întoarsă. Emblematic este, printre altele, cazul fostului patron al clubului de fotbal timișorean, Politehnica, Marian Iancu, condamnat în dosarul „RAFO", la 11 ani de închisoare, căruia i-au fost confiscate bunurile pe care le deține în București: o clădire, șase apartamente, cinci terenuri și trei mașini! Concluzia? Șpaga te trimite și la pușcărie, iar după, și la… locuință pe… chirie!

Lasă un comentariu