MONUMENTUL MARII UNIRI, PE CALE SĂ SE ÎNFĂPTUIASCĂ

Distribuie pe:

Propunerea legislativă privind construirea, la Alba Iulia, a Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 a fost aprobată de Senat miercuri, 4 martie 2015, cu 107 voturi pentru, două voturi împotrivă și 9 abțineri, în pofida raportului negativ al Comisiei pentru buget, care l-a respins pe motiv că „nu există un proiect al acestuia, avizat de Ministerul Culturii, iar aprobarea unei sume fără fundamentare a proiectului nu este posibilă".

Inițiativa prevede alocarea a 15.388.700 lei pentru construirea Monumentului Marii Uniri, în perspectiva sărbătoririi centenarului Unirii, ce va avea loc la 1 Decembrie 2018, suma urmând să se aloce în tranșe egale, pe perioada de ridicare a monumentului, 2015 - 2018.

Inițiatorii precizează, în expunerea de motive, că amplasamentul se va afla în intravilanul localității Alba Iulia, pe terenul proprietate publică al Primăriei Municipiului Alba Iulia. Semnatarii proiectului legislativ arată că în zbuciumata istorie a României „Transilvania a avut un rol hotărâtor în realizarea visului de secole al tuturor românilor, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, care a consfințit statul național român modern".

Propunerea legislativă va intra în vigoare după votul în Camera Deputaților (for decizional), promulgarea de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial. 

Lasă un comentariu