Calendar apicol

Distribuie pe:

Luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, prin variații mari de temperatură, înghețuri, căderi de lapoviță și ninsoare în majoritatea zonelor țării. Pentru apicultori evoluția vremii este favorabilă efectuării zborului de curățare și apariția primelor generații de albine tinere, mai ales că apar și primele culesuri de polen și nectar de la ghiocei, brândușe, viorele, paltin, salcie, alun, corn, corcoduș. Consumul de hrană pe familia de albine este de 2-2,5 kg. Lucrările din stupină în această perioadă sunt limitate și vizează asigurarea hranei - miere și păstură, apoi și al regimului termic, favorabil creșterii puietului.

Pentru apicultorii tineri recomandăm următoarele lucrări:

- stimularea și supravegherea zborului de creștere în situația că aceasta nu a avut loc în luna februarie;

- un control sumar de primăvară, când ziua temperatura este de peste 12 grade C. La acest control se verifică starea generală a familiilor de albine, prezența mătcii, îndreptarea familiilor de albine orfane cu matcă de rezervă, strâmtorarea cuiburilor la familiile mijlocii și slabe, unirea familiilor slabe, completarea rezervelor de hrană;

- controlul amănunțit, revizia de fond când zilele sunt însorite fără vânt și temperatura este în jur de 20 grade C. Cu această ocazie se va aprecia puterea familiei, în funcție de numărul de rame bine ocupate cu albine, se strânge cuibul cu rame de hrană și puiet acoperite cu albine, se constată prezența și calitatea mătcii, se va curăța fundul stupului de resturi de ceară;

- pentru valorificarea culesului la rapiță, în ultima decadă a lunii martie se acordă o atenție deosebită intensificării creșterii de puiet.

Astfel, imediat ce condițiile meteo devin favorabile, cu temperaturi de 13 grade C, se va efectua stimularea familiilor de albine cu sirop de zahăr 1/1, administrat la început în porție de 150-250 ml/familie, în funcție de puterea familiilor. Pe măsură ce timpul se încălzește, se poate acorda 300-500 ml/familie, la intervale de 4-7 zile. Pentru combaterea nosemozei se pot folosi ceaiuri din plante medicinale, cu suc de ceapă, urzici, usturoi, sau cu Protofil- 20 ml/litru sirop. Spre sfârșitul lunii se pot aplica tratamentele cu Vorochet împotriva varroozei.

- se asigură apă curată la adăpător cu puțină sare.

Atenție! Luați măsuri împotriva furtișagului. 

Lasă un comentariu