Fermierii cu vârsta până în 40 de ani, beneficiari ai unor plăți stimulative mai mari cu 25%!

Distribuie pe:

Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, 4 martie 2015, noile scheme de plată stimulativă, cu 40 euro mai mare, pentru terenuri agricole cu suprafața între 5 - 30 hectare față de terenuri de 1 - 5 ha sau peste 30 ha, în timp ce fermierii în vârstă de până la 40 de ani vor primi o sumă mai mare cu 25%, față de cei cu vârsta de peste 40 de ani.

În legătură cu această decizie, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat: „Începând cu anul 2015, vom introduce o plată stimulativă - ea se numește în legislația europeană plată redistributivă - conform căreia vom încerca să stimulăm comasarea terenurilor agricole. Astfel, fermierii care vor avea o suprafață între 5 și 30 de hectare vor primi o plată stimulativă mult mai mare, cu aproximativ 40 de euro, decât fermierii care vor avea o suprafață între 1 - 5 hectare sau care vor depăși 30 de hectare. În prezent, circa 800.000 de beneficiari ai plăților directe, dintr-un total de 1.030.000 fermieri, dețin suprafețe între 1 - 5 hectare, obiectivul Guvernului fiind comasarea terenurilor agricole".

Ordonanța de urgență definește „fermierul activ", astfel încât de aceste plăți directe să nu mai poată beneficia, ca în trecut, cei care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri de sport sau de recreere, precum și firmele de construcții, Regia Națională a Pădurilor, administratorii privați de păduri, penitenciarele sau unitățile administrativ-teritoriale. „Aceste entități nu sunt considerate fermieri activi, decât dacă fac dovada activității agricole desfășurate, inclusiv din perspectiva importanței și ponderii veniturilor agricole. Micii fermieri care nu primesc o valoare anuală a ajutorului mai mare de 1.250 euro pe exploatație vor fi automat introduși într-o bază de date a micilor fermieri și nu vor mai fi supuși aceluiași număr de controale administrative față de ceilalți fermieri, care aplică pentru plata pe suprafață", a precizat ministrul Agriculturii, după ședința de Guvern.

Ordonanța mai prevede și introducerea unui sprijin „cuplat" pentru sectorul zootehnic, din care pot face parte fermierii care au 10 și 50 capete de bovine, precum și pentru fermierii care au vaci de lapte.

Totodată, persoanele fizice care primesc mai mult de 5.000 euro sprijin anual, vor trebui să dovedească calitatea de fermier activ. Acestea vor trebui fie să se înregistreze ca persoane fizice autorizate sau societăți comerciale, fie să aducă documente doveditoare că activitatea lor agricolă este activitatea de bază.

Lasă un comentariu