Marea Britanie va trimite instructori militari în Ucraina

Distribuie pe:

Ministrul britanic de externe Philip Hammond a anunțat joi, în cadrul unei vizite la Kiev, că Marea Britanie va trimite experți militari în Ucraina pentru a instrui forțele armate ale acestei țări.

„Suntem foarte mândri că putem contribui în mod practic la întărirea capacității de apărare a forțelor armate ucrainene, prin trimiterea de experți militari", a afirmat Hammond după discuțiile purtate la Kiev cu omologul său ucrainean Pavlo Klimkin, după cum relatează agenția EFE.

Potrivit șefului diplomației de la Londra, experții britanici vor participa la exerciții de formare și instruire a soldaților din Ucraina, așa cum a anunțat la sfârșitul lunii februarie premierul britanic David Cameron.

În același context, Philip Hammond a subliniat faptul că punerea în aplicare a acordurilor din 12 februarie de la Minsk este „obligatorie", adăugând că atât Marea Britanie, cât și SUA consideră că actualul proces de pace pentru estul Ucrainei trebuie să fie „ireversibil".

„În acest fel, vom trimite un semnal clar Rusiei că ea trebuie să le respecte (acordurile de la Minsk) pentru ca sancțiunile să fie ridicate", a afirmat ministrul britanic, conform aceleiași surse.

La rândul său, Pavlo Klimkin a declarat că l-a informat pe omologul său britanic despre progresele înregistrate în privința retragerii armamentului greu din zona de conflict, parte a acordurilor de la Minsk.

Rusia a criticat planurile Marii Britanii și ale SUA de a trimite instructori militari în Ucraina, precum și posibila livrare de arme către forțele Kievului, considerând că toate acestea sunt factori destabilizatori pentru situația din estul Ucrainei.

Ambele părți implicate în confruntările din estul separatist ucrainean au anunțat că și-au retras o parte din armele lor grele de pe linia frontului, dar observatorii internaționali nu au fost în măsură să confirme că această retragere este completă.

 

Lasă un comentariu