Cărturarul Vasile Netea, comemorat și omagiat la Deda, localitatea sa natală

Distribuie pe:

În ziua de joi, 5 martie 2015, a avut loc la Deda, conform unei bune tradiții a acestor locuri, comemorarea și evocarea unuia dintre cei mai iluștri fii ai acestor locuri, istoricul și cărturarul Vasile Netea, cu prilejul comemorării a 26 de ani de la trecerea în veșnicie a ilustrului fiu al localității. Evenimentul s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Primăriei comunei Deda, prin sprijinul extrem de important al doamnei primar Lucreția Cadar, în colaborare cu Fundația Culturală „Vasile Netea" și Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI.

Evenimentul a debutat de la ora 10,30, la Biserica Ortodoxă din Deda, cu o rugăciune de pomenire și depuneri de coroane de flori, în cimitirul bisericii, la mormântul cărturarului, slujba religioasă fiind oficiată de preoții Gabriel Fărcaș, din Deda, Ionuț Cadar, din Filea, și Sergiu Andone din Bistra Mureșului. În cuvântul său, preotul paroh din localitatea Deda, Gabriel Fărcaș, s-a referit la marele istoric și ilustru, fiu al localității, Vasile Netea, marcând, totodată, importanța acestui eveniment.

De la ora 11 s-a desfășurat, în sala de ședințe a Consiliului Local Deda, evocarea, masa rotundă cu tema „Deda - leagăn al copilăriei și tinereții lui Vasile Netea", moderatori fiind dr. Florin Bengean și Mihail Art. Mircea, ambii fiind fii ai acestor meleaguri. În deschidere, doamna Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, harnic și bun administrator al acestei frumoase comune și sprijinitoare permanentă a tuturor activităților cu caracter cultural, a urat bun-venit oaspeților și și-a exprimat bucuria că și de această dată atâția oameni de cultură au poposit la Deda, pentru a evoca personalitatea cărturarului Vasile Netea.

Apoi, distinsul cărturar Dimitrie Poptămaș, președintele Fundației Culturale „Vasile Netea", a mulțumit doamnei primar pentru colaborare, în organizarea acestui eveniment și face o scurtă introducere în tematica și modul de desfășurare a acestei mese rotunde. Mihail Art. Mircea a susținut o expunere despre Deda ca străveche așezare a Văii Mureșului Superior. A făcut o prezentare istorico-geografică a zonei Deda și a împrejurimilor. S-a referit și la cartea lui Vasile Netea intitulată Mureșul Superior - vatră de cultură românească, carte apărută după moartea cărturarului dedean. A urmat expunerea dr. Florin Bengean intitulată Anii copilăriei și ai tinereții lui Vasile Netea, în care s-a referit pe larg la frumoșii ani ai perioadei care reprezintă copilăria și tinerețea lui Vasile Netea, implicarea sa totală în viața socială, culturală și spirituală a localității sale natale, Deda.

În discursul fulminant al domniei sale, distinsul scriitor și cărturar Lazăr Lădariu, președintele Despărțământului Central Județean Mureș al Astrei, a oferit o nouă lecție de înflăcărat patriotism, o lecție referitoare la cinstirea înaintașilor. S-a referit la importanța evenimentului de la Deda, spunând că valorile neamului românesc trebuie respectate, iar Deda trebuie să fie model și pentru alte localități din țară despre modul cum trebuie să-și aducă aminte de înaintașii lor. Domnul Lădariu s-a referit la personalitatea lui Vasile Netea pe care îl vede ca pe un bun român și patriot care și-a iubit meleagurile natale. În continuarea expunerii, s-a referit la Vasile Netea - corespondent de război, amintind de dramele și ororile războiului, prezentând totodată și marile greutăți prin care a trecut Vasile Netea în această perioadă, în ciuda tuturor acestor greutăți, iese în evidență sufletul de poet al cărturarului dedean, care a creat versuri memorabile, după cum subliniază domnul Lazăr Lădariu. Expunerea domnului Lazăr Lădariu, bazată pe o mulțime mare de date, informații, citate, are și menirea de a-i evidenția pe oamenii acelor vremuri, care își iubeau țara și credința.

În stilul inconfundabil al domniei sale, domnul profesor dr. Valentin Marica, „vocea de aur a radioului românesc", a oferit celor prezenți o elegantă și încântătoare expunere referitoare, în primul rând, la importanța acestui eveniment, iar apoi a făcut o retrospectivă remarcabilă a personalității și operei cărturarului Vasile Netea. S-a referit, într-un mod încântător, la valoarea satului românesc, care este dătător de mari personalități pentru neamul românesc. Domnia sa spune că Netea prezintă sufletul satului în „Memoriile" sale și prezintă taina firii pe care satul o are. Și Netea face parte din familia creștină, tata-mama-Vasile Netea, iată imaginea sugestivă prezentată de domnul Valentin Marica, care se referă mai departe la Sfânta Sărbătoare a Paștilor, cu toate datinile și tradițiile sale, prezintă apoi tradiții ale acestor locuri, amintește în mod special despre jocul popular intitulat „De-a lungul". Domnul Marica prezintă și portretul de astrist al lui Vasile Netea, pentru ca apoi să adreseze îndemnul conform căruia Vasile Netea, trebuie spus tuturor, trebuie să fie cunoscut de toată suflarea românească. Cu firească emoție în glas, domnul Ioan Ilieș, originar din Deda, a împărtășit câteva amintiri referitoare la modul cum l-a cunoscut pe Vasile Netea, și, mai ales, câteva gânduri și aduceri aminte din acea perioadă în care domnia sa a locuit în casa lui Vasile Netea din București, perioadă în care a beneficiat de sfaturile înțelepte ale cărturarului.

Preotul Ionuț Cadar, de la Filea, a prezentat legăturile puternice pe care Vasile Netea le-a avut cu satul Filea, satul de obârșie al soției sale Lucreția, care era fiica preotului George Cazan, care a păstorit vreme îndelungată în această frumoasă localitate de pe malul stâng al Mureșului. În pridvorul casei soției sale, casă românească tradițională, Netea scria cu mare patos. Părintele Cadar îndeamnă, de asemenea, ca pilda înaintașilor să fie călăuză pentru cei de azi.

La eveniment a fost prezent și unul dintre cei mai mari arhiviști pe care îi are țara noastră în prezent, domnul prof.dr. Liviu Boar, directorul Arhivelor Naționale, Serviciul Județean Mureș, care s-a referit în expunerea domniei sale la personalitatea lui Vasile Netea, expunere bazată, binențeles pe documente de arhivă. Domnul Liviu Boar vorbește despre conferințele pe care le ținea Netea în cadrul Căminului de refugiați ardeleni „Avram Iancu" din București. Prezintă și câteva documente, din care amintim aici doar câteva: o imagine la mormântul lui Șt. O. Iosif, unde apare și Vasile Netea; o imagine cu Pavel Tornea, unde apare Vasile Netea cu soția; o imagine cu poetul Iustin Ilieșiu, unde se regăsește și Vasile Netea.

În continuare, domnul Ilarie Gh. Opriș, președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș, s-a referit la modul cum l-a cunoscut și a colaborat cu Vasile Netea, la legăturile familiilor lor, la colaborarea lui Vasile Netea cu fostul primar al Târgu-Mureșului, Emil Dandea. A vorbit și despre o nouă lucrare, apărută de curând, despre Constantin Romanu-Vivu, lucrare în care se fac multe referiri la Vasile Netea.

Profesorul Gheorghe Dărăban, din Deda, a evidențiat vasta persona-litate a cărturarului dedean și a amintit despre modul cum l-a cunoscut pe Netea, despre clipele petrecute împreună, despre discuțiile pe teme literare, pentru a prezenta, apoi, modul în care Vasile Netea evocă poeziile lui Coșbuc, amintind aici câteva dintre creațiile poetice ale poetului din Hordou.

Profesorul Ioan Buta, din Deda, s-a referit la Vasile Netea, la modul în care acesta prezintă prin scrisul său meleagurile natale din Deda. Într-o scurtă intervenție, doamna Valerica Pârlea, din Deda, a vorbit despre legăturile de suflet pe care familia sa le-a avut cu Vasile Netea și familia sa.

Spre finalul acestui eveniment, domnul Dimitrie Poptămaș a avut o intervenție extraordinară, prin care a emoționat și a impresionat profund auditoriul, prezentând legătura de suflet a lui Vasile Netea cu mama sa, această expunere fiind bazată pe documente extrem de interesante. Domnul Poptămaș a prezentat detalii referitoare la drama din sufletul lui Netea, dramă cauzată de moartea mamei sale Lucreția, pe care a iubit-o atât de mult, se referă la ultimele clipe din viața mamei cărturarului, la episodul trecerii acesteia în Împărăția lui Dumnezeu și la momentul înmormântării ei. Nici nu se putea un final mai apoteotic decât cel oferit de distinsul cărturar Dimitrie Poptămaș, care, de ani mulți, cu mult succes, se ocupă de promovarea personalității cărturarului dedean în cultura românească.

În finalul acestei manifestări comemorativ-evocative, doamna primar Lucreția Cadar a mulțumit tuturor celor prezenți și le-a adresat invitația de a participa la Deda și cu ocazia altor manifestări culturale.

Evenimentul a fost o reușită, o împlinire deplină a gândului ardeleanului dus până la capăt, cum spune poetul. Deda rămâne acea vatră - în cadrul căreia se înalță, ca o coloană a infinitului, personalitatea cărturarului Vasile Netea - a românismului, a creștinismului curat și sănătos, a respectului, a dragostei și a legăturii indestructibile care trebuie să existe între toți cei care simt românește și a căror inimă vibrează intens pentru sfântul nostru neam românesc.

 

Lasă un comentariu