Martie - sărbători, tradiții

Distribuie pe:

Prima lună a calendarului roman și luna a treia conform, calendarelor Iulian și Gregorian, este dedicată lui Marte, zeul războiului. O altă denumire a lunii și anume Germinar, Germinariu, ne duce automat cu gândul la speranță, la viață, la încolțirea seminței semănate.

Această lună atât de frumoasă și totodată atât de capricioasă este plină de mistere, învăluită într-o aură de magie și cu legende, care mai de care mai frumoase.

Prima zi a lunii echinocțiului de primăvară începe cu ziua Babei Dochia, despre care se spune că ar fi fost o soacră rea, care într-un an, de 1 Martie, și-a trimis nora la munte după fragi. Lui Dumnezeu i s-a făcut milă de sărmana fată și i-a oferit El micile fructe. Aceasta s-a întors acasă iar Dochia, văzând fragii și crezând că a venit primăvara, și-a pus cele nouă cojoace și a pornit cu oile la munte. Aici vremea era însă foarte schimbătoare, ba ploaie, ba soare, iar Baba Dochia își lepăda câte un cojoc fie din cauza căldurii, fie din cauza ploii care îi uda cojocul și îi îngreuna mersul. Și când n-a mai avut cu ce se îmbrăca aceasta a înghețat. În munții Ceahlău se poate vedea statuia ei în piatră împreună cu oile sale.

Chiar dacă nu este o sărbătoare tradițională, trebuie să amintim că pe 8 Martie se sărbătorește Ziua Femeii. Totul a început prin dorința femeilor de a fi egale în drepturi cu bărbații, de a avea dreptul la vot și condiții mai bune de muncă. Astfel, apare pentru prima dată în 1910 ideea unei zile dedicate exclusiv femeii. Abia în anul 1977 ziua de 8 Martie este recunoscută oficial ca Ziua Internațională a Femeii, fiind adoptată imediat de majoritatea țărilor din întreaga lume. „Femeie! Ce cuvânt măreț! În ea se află puritatea fecioarei, abnegația prieteniei, vitejia mamei!" (Nicolai Alekseevici Nekrasov)

Următoarea sărbătoare a lunii martie în ordine calendaristică este 40 de Mucenici, numită popular Măcinicii. În această zi sunt celebrați cei 40 de Sfinți din Sevastia. Aceștia au refuzat să se mai închine idolilor și au fost bătuți cu pietre. Credința în Dumnezeu i-a întărit și astfel păgânii nu au reușit să-i ucidă. Atunci guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Dar în noaptea aceea gheața s-a topit și apa lacului s-a încălzit, iar din cer au coborât 40 de cununi asupra mucenicilor. Dimineața au fost scoși vii din lac după care li s-au strivit fluierele picioarelor și au fost lăsați să moară în chinuri cumplite. Potrivit tradiției, în această zi femeile fac măcinici pe care îi numesc Sfințișori. Aceștia sunt în formă de opturi și după preparare sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântați și împărțiți săracilor.

Tot în această lună, în ziua a 17-a, se sărbătorește Sfântul Alexie, omul lui Dumnezeu, numită popular Ziua Șarpelui. De Alexie oamenii încep să curețe pomii. Fiind considerată și Ziua Șarpelui i se acordă o atenție sporită acestui animal. Șarpelui nu i se pronunță numele de ziua lui pentru a-i putea fi câștigată bunăvoința pe timpul verii. În cazul în care rostea cineva din greșeală cuvântul șarpe acesta trebuia să spună neapărat un descântec.

Pe 25 martie creștinii proslăvesc Buna Vestire. Această sărbătoare este foarte importantă, moment în care îngerul Gavril îi vestește Fecioarei Maria că-L va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Sărbătoarea era dedicată fertilității. De Blagoveștenie se poate ara pământul, dar nu și semăna, pentru că se crede că păsările vor mânca boabele.

Datorită faptului că sărbătoarea e situată în apropierea echinocțiului de primăvară, când cucul începe a cânta și rândunelele sosesc, mai este numită în popor și Ziua Cucului.

Acesta este șirul sărbătorilor importante din luna martie, o lună în care devenim mai generoși, mai apropiați atât de cei dragi, cât și de natură.

Lasă un comentariu