CALITĂȚILE ȘI VICIILE FIINȚEI UMANE

Distribuie pe:

Acest articol legat de calitățile și viciile ființei umane doresc să îl dedic femeii, cu ocazia zilei de 8 Martie. Femeia - izvorul vieții și al perpetuării speciei, adevărata și eterna poveste, care de-a lungul veacurilor a fost cântată de toți barzii și imortalizată de scriitori, pictori, sculptori, muzicieni și regizori.

Voi încerca și eu să le dedic femeilor un frumos nimb al iubirii, care ar fi cam așa:

„Viitorul bărbatului este femeia

Ea este rumoarea și zgomotul

Și fără ea, el nu-i decât o blasfemie

El nu-i decât sâmbure fără fruct

Vă spun că bărbatul este născut pentru a iubi femeia

Și ea este născută pentru a iubi totul"

IUBIREA

Eu m-am născut ca să iubesc, nu să urăsc. Ce fel de viață e aceea, ce plăcere fără Afrodita de aur? Dar să nu uităm că Afroditei nu îi plac bătrânii! Zeul iubirii - Eros îl face pe cel slab să fie tare, iar pe cel fără resurse să găsească mijloace de existență.

Se pare că dragostea întunecă mintea tuturor, și celor cu judecată și celor lipsiți de ea. De aceea, a iubi în mod inoportun este egal cu ura, iar cel care nu iubește pe nimeni, nici nu este iubit de nimeni.

Cine iubește pe acela care nu îl poate suferi, face două prostii: se ostenește în zadar și îl mai supără și pe celălalt, dar să nu uităm că dacă se înlătură iubirea și bunătatea, toată bucuria vieții dispare.

Cel îndrăgostit nu poate dormi nici într-un pat cu așternut de mătase, dar cel neîndrăgostit doarme comod și pe o piatră și printre mărăcini.

Aceea la care mă gândesc mereu mă urăște; ea iubește pe altul, iar acela e îndrăgostit de alta. Să o ia naiba și pe aceea și pe acela, și pe dragoste și pe mine!

Cei amețiți de dragoste au o idee tulbure despre legea morală, dar cei înțelepți rămân fermi și nu cad în săgețile amorului.

Zeul acesta, Amorul, e un poet atât de iscusit, încât îl face și pe altul la fel. Într-adevăr, oricine e atins de Amor devine poet, chiar dacă înainte nu avea talent.

Să nu încetăm să iubim nici chiar la bătrânețe - dacă înlăturăm iubirea și bunătatea, toată bucuria vieții noastre dispare.

Lasă un comentariu