Gustul Puterii și al Averii, „semnul" decăderii!

Distribuie pe:

Se zice că orice om „normal" este atras de Putere și, mai ales, de Avere! Depinde ce faci cu Puterea și, nu la urmă, cum obții Averea?! Altfel spus, folosești Puterea în scop personal - pentru a te căpătui - ori în folosul (sau și în folosul) celor care ți-au încredințat Puterea!? Sau faci Averea pe căi cinstite, prin muncă și calitățile tale, ori prin „șpăgi" repetate, tunuri financiare sau prin devalizarea banului public!?

Or, dacă se întâmplă așa - procurorii DNA confirmând această tentație a celor ajunși, vremelnic, la Putere - lucrul nu mai e deloc „normal". Dimpotrivă…Nu întâmplător, în popor se spune „ăștia și-au pierdut mințile"; „au uitat de unde au plecat" sau „nu mai trăiesc cu picioarele pe pământ". În situația la care ne referim, „ăștia" nu sunt alții decât politicienii, dar pot fi și afaceriștii, șefii instituțiilor publice, directorii și alți „diriguitori" de care poate depinde, la un moment dat, soarta a mii și mii de oameni, a mili-oanelor, chiar.

Am făcut considerațiile de mai sus, referindu-ne, cu precădere, la politicieni. În mod normal, „boala politică" („gustul Puterii") ar trebui să-i „împingă" pe cei aleși să facă ceva, să schimbe starea de fapt atunci când - ca și acum - ceea ce este nu-i cum ar trebui să fie. Ca reprezentanți aleși ai cetățenilor, ei au inițiativa politică, ca să propună, și votul, ca să decidă. Din păcate, activitatea unor politicieni (indiferent de vârstă și partid) se situează

pe alte coordonate, acelea ale obținerii banului nemuncit.

Să luăm ca etalon - deși, repetăm, toate partidele suferă de boala îmbogățirii! - PSD-ul. De ce? Întrucât Partidul Social Democrat (acum, în cadrul USD) este cel mai mare partid din România. În 2004 număra peste 600.000 de membri. La care se adaugă alte mii și mii de simpatizanți, deoarece, prin structura populației, majoritatea românilor sunt „de stânga", social-democrați. Deocamdată…

…Deși, la drept vorbind, PSD, privit ca entitate independentă de USD, are și contestatari. Alegerile prezidențiale - în urma cărora Victor Ponta a înregistrat o înfrângere umilitoare - au demonstrat acest lucru.

Ce se constată la acest partid „de stânga?" Că mulți lideri ai PSD sunt „putred de bogați". Ceea ce nu prea dă bine la electoratul „de stânga". Apoi, electoratul preponderent rural și politicile promovate de-a lungul timpului despart PSD de marile formațiuni socialiste din Europa occidentală. O spune chiar unul dintre foștii ideologi ai PSD - azi, exclus din partid pentru tentativă de luare de mită la Parlamentul European. Este vorba de Adrian Severin, care, în vremurile lui bune, declara (și-l credeam pe cuvânt de onoare): „Stânga europeană este ideologizată, în timp ce stânga românească este politizată." „Stânga europeană - mai spunea el - pune valorile înaintea luptei pentru putere, în timp ce stânga românească este, în primul rând, preocupată de voturi, adică de accesul la resurse, chiar dacă în acest scop sacrifică voturile".

Frumos spus, numai că Adrian Severin a infirmat - ca și Adrian Năstase, fost prim-ministru (pușcăriaș) și alți lideri - prin însăși apetența sa (a lor) la bani nemunciți, că este (au fost ceilalți) un adevărat (adevărați) social-democrat (ți). Ceea ce ne face să credem că, din acest punct de vedere - al obsesiei pentru Putere și Avere - nu există nicio deosebire între PSD și celelalte partide românești (de UDMR, nici nu mai vorbim!).

Or, așa stând lucrurile, se pun câteva întrebări: va avea succes, în perspectiva apropiată, ideea care va sta la baza discuțiilor privind „Reforma în partid", anunțată de „perdantul", la prezidențiale, Victor Ponta și Liviu Dragnea? Va constitui dezbaterea - programată în forurile de conducere ale PSD - mult-așteptata Revoluție în spațiul politic românesc postdecembrist, câtă vreme se invocă până și măsuri cum ar fi sancționarea automată a celor anchetați pentru corupție? Vor face aceștia invocatul „pas înapoi?" Inclusiv posibila „degrevare" a așa-zișilor baroni locali de unele funcții? Doar viitorul apropiat ne va răspunde cu „Da" sau „Nu", dacă ideile lui Victor Ponta și Liviu Dragnea vor avea câștig de cauză! Asta, dacă se vrea, cu adevărat, ca, în PSD, bogăția să nu mai „bată" ideologia.

Ne-am referit la PSD, dar, în mod similar, se pune problema și în cazul celorlalte partide, dar și (poate, în primul rând) a Parlamentului, care, conform Barometrului Global al Corupției 2013 - publicat de Transparency International -, această instituție a democrației este identificată, în România, ca cea mai coruptă. Astfel, o treime (33%) dintre românii incluși în cercetarea sociologică consideră Parlamentul ca fiind zona cea mai coruptă, în timp ce 17% au indicat partidele politice, 18%, Justiția, iar 4%, presa. Un lucru este cert. Parlamentul este văzut cu „ochi răi" și pentru că obstrucționează actul de Justiție, atunci când nu încuviințează începerea urmăririi penale, arestarea sau percheziționarea unui politician. Din fericire, treptat, începe să iasă la lumină mușuroiul găștilor de partid, matrapazlâcurile din Parlament, și nu numai.

Să nu uite, însă, un lucru, cei care s-au „îndrăgostit de Putere" și cred că țara e doar a lor: România de astăzi nu mai este România de ieri. Suntem parte componentă a Uniunii Europene. O rudă săracă într-o familie respectabilă.

Lasă un comentariu