Coacăzul negru este un arbust fructifer care nu trebuie să lipsească din grădina de lângă casă, pentru valoarea deosebită a fructelor, dar şi a frunzelor. Fructele de coacăz negru au o valoare alimentară şi terapeutică ridicată datorită conţinutului în zaharuri - 9,5 g la sută; acizi - 2,1 g la sută; proteine - 0,9 la sută; cenuşă - 0,6 g la sută, calciu - 56,8 g la sută; fier - 4,5 mg la sută; fosfor - 35 mg la sută; potasiu - 316 mg la sută; 2,8 mg la sută sodiu 3,5 mg la sută zinc; cupru - 1,5 mg la sută; clor - 3,4 mg la sută; vitamina B1 şi B2, vitamina C - 150 mg la sută, vitamina PP şi B6. Fructele de coacăz negru se consumă în stare proaspătă, congelate sau prelucrate sub formă de suc, sirop, compot, marmeladă, gem, jeleu, lichior, vin etc. Din frunze, vârfuri de lăstari şi fructe se prepară medicamente şi ceaiuri calmante, recomandate în bolile de inimă şi de stomac. Coacăzul negru mai este important şi pentru faptul că este o specie precoce, se înmulţeşte uşor şi intră pe rod din anul al doilea de la plantare, poate da producţii de 2,5-5 tone/ha. Recoltarea fructelor se face relativ uşor, comparativ cu alţi arbuşti fructiferi - zmeur, mur, agriş - datorită lipsei spinilor. Fiind o specie uşor de întreţinut, se recomandă şi pomicultorilor amatori, în grădinile familiale, putându-se cultiva pe marginile aleilor din grădini, pe marginea parcelelor, în apropierea gardurilor, intercalat între pomii fructiferi plantaţi la distanţe mari.
În satul Chinari, comuna Sântana de Mureş, o familie pasionată de horticultură, Natalia şi Dumitru Stoica, a înfiinţat o cultură reuşită de coacăz negru, cu un soi valoros, cu fructe mari, oferind celor interesaţi puieţi sănătoşi.