Un 10 martie liniştit, la statuia Secuilor Martiri din Târgu-Mureş

Distribuie pe:

Mult mediatizata zi de 10 martie s-a desfăşurat fără incidente la Târgu-Mureş. Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, în jurul orei 17.00, la Statuia Secuilor Martiri din cartierul „7 Noiembrie", pentru a comemora pe cei cinci secui martiri executaţi la Târgu-Mureş, în 1854, de armata austriacă. Maghiarii au depus flori, au aprins lumânări şi au cântat cântece patriotice pentru a marca Ziua Libertăţii Secuieşti.

Linişte şi pace de 10 martie

Începând cu ora 16.00, cei care au dorit să comemoreze au început să se adune în grupuri mici la Statuia Secuilor Martiri, în linişte şi cu feţe triste, caracteristice unui astfel de eveniment. Dacă anul trecut nu mai puţin de 5.000 de oameni s-au adunat în faţa statuii, în acest an doar 300 de maghiari şi-au rupt din timpul liber şi au participat la comemorare. Asta şi pentru că, în acest an, nu s-a organizat nimic oficial, totul fiind anunţat pe reţelele de socializare, unde s-au postat îndemnuri de participare.

Extremişti prezenţi, dar cuminţi

După ce forţele de ordine, poliţie şi jandarmi au împânzit oraşul cu personal, fiind prezenţi la fiecare colţ de stradă sau statuie din oraş, maghiarii din Târgu-Mureş, dar şi extremiştii din alte părţi nu au mai dorit să participe în acest an la manifestare. Mesajele drastice ale liderilor autorităţilor locale sau ale reprezentanţilor Guvernului în teritoriu au descurajat, se pare, orice încercare de manifestare extremistă. Mai mult, unii lideri ai partidelor extremiste maghiare au fost opriţi în trafic şi controlaţi. „După ce domnul primar a interzis evenimentul care trebuia organizat astăzi, am auzit că o să se întâmple ceva aici astăzi pe la ora 17.00 şi cred că şi locul meu este aici în acest moment. Ce s-a întâmplat secolul trecut aici este un simbol al Revoluţiei maghiare şi cred că avem dreptul să comemorăm acest lucru. Nu prea înţeleg de ce a interzis primarul ceea ce au cerut cei de la CNS, dar cred că avem libertatea, după cum se vede, de a sta aici. Nu cred că Jandarmeria sau Poliţia ar avea motive să fie îngrijoraţi, după cum se vede. Pe mine m-au oprit cu maşina, au vrut să vadă ce este în maşină şi documentele mele. Nu cred că acest lucru face bine imaginii României" - a declarat Portik Vilmos, preşedintele PPMT Mureş. După terminarea evenimentului, cei prezenţi au plecat în linişte spre casă, nemai-fiind vorba de marşuri sau scandări antiromâneşti ca anul trecut.

Lasă un comentariu