Generalul de brigadă (r) MARIN ŞTEFĂNESCU, la 95 de ani!

Distribuie pe:

Clubul Ofiţerilor de Tancuri din Târgu-Mureş a organizat marţi, 10 martie 2015, la Cercul Militar, un eveniment de o rară nobleţe sufletească, în care l-au sărbătorit, l-au felicitat şi l-au răsfăţat pe venerabilul general de brigadă (r) Marin Ştefănescu, cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 95 de ani.

„Maestrul de ceremonii", col. (r) Aurel Bochiş, preşedintele Clubului Ofiţerilor de Tancuri Mureş, a fost cel care a prezentat, pe scurt, bogata activitate militară a generalului sărbătorit, amintind, printre altele, de cei şase ani petrecuţi pe front, din care unul în prizonierat la ruşi, dar şi de evoluţia carierei postbelice a domniei sale, până la sarcina onorabilă de a înfiinţa Divizia de Tancuri Târgu-Mureş, de unde a şi ieşit la pensie, în anul 1980.

Pentru devotamentul în activitatea de ofiţer al Armatei Române, dar, mai ales, pentru actele de vitejie din război, generalul de brigadă (r) Marin Ştefănescu a fost răsplătit, de-a lungul anilor, cu Ordinele „Coroana României", clasa a III-a, „Steaua României", clasa a V-a, „Apărarea Patriei", clasa a III-a, „Meritul Militar", clasele III, II şi I, precum şi cu 24 de medalii româneşti şi sovietice.

La împlinirea a 95 de ani de viaţă, pe lângă urările de viaţă lungă şi sănătoasă, colegii i-au oferit şi o plachetă omagială personală, realizată în condiţii grafice deosebite de lt. col. (r) Gheorghe Cimpoi, şi o diplomă, care să îi amintească de cele mai importante realizări.

Alături i-au fost oameni dragi din Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Filiala Mureş, reprezentaţi de generalul Gheorghe Popa, Divizia de Tancuri „Horea, Cloşca şi Crişan" - general de brigadă Paul Iovănel, Garnizoana Târgu-Mureş - maior Sergiu Colceriu, comandant de Comenduire, Brigada 6 Operaţiuni Speciale „Mihai Viteazul" - col. Mircea Şuţă, şi Asociaţia „Cultul Eroilor - Avram Iancu" - col. (r) Ioan Jude.

Mesajul din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a fost adus de col. (r) Petroniu Nagy, iar de la sărbătoare nu au lipsit nici fiul generalului, Dănuţ Ştefănescu, director al Direcţiei de Mediu Mureş, şi soţia sa, aceştia afişându-şi, fără vreo reţinere, mândria că sunt urmaşii unui erou, căruia îi duc mai departe numele prin nepoţi şi strănepoţi.

Cu acelaşi simţ al umorului pe care i l-am descoperit şi în alte ocazii, sărbătoritul a declarat: „Mi-aţi adus numai laude, iar unii v-aţi angajat că ne întâlnim şi la centenar, peste cinci ani. De acord, eu vă aştept. E bine să trăim mult, dar numai dacă suntem sănătoşi, altfel nu are niciun rost. Vă mulţumesc tuturor şi vă doresc numai bine!"

Urările de bine au continuat într-o atmosferă mult mai relaxantă, la o ciulama de ciuperci cu mămăliguţă, o ciorbiţă de legume, o fasolică la cazan, „asezonată" cu cârnaţi afumaţi, şi o felie de tort, toate fiind „unse" cu ţuică şi vin „de la mama lor".

Lasă un comentariu