Recital cameral „VOX CUM CORDES" (Voce cu coarde)

Distribuie pe:

Luni, 9 martie 2015, în Sala Barocă a Primăriei Sighişoara, a avut loc un concert cameral de excepţie, la care şi-au dat concursul muzicienii clujeni: excepţionala soprană Mihaela Maxim, acompaniată de Horea Haplea, pian, cvartetul Arcadia - Ana Torok, vioară I, Răsvan Dumitru, vioară II, Traian Boală, violă I, Szolt Torok, violoncel. Prezentarea concertului i-a revenit prof. dr. univ. Adrian Pop, seara muzicii camerale începând cu un ciclul de trei lieduri ale compozitorului Gheorg Orban, cel care a urmat compoziţia ca ultim discipol a maestrului Toduţă, în şcoala de compoziţie clujeană recunoscută şi peste hotare, în prezent stabilit în Ungaria şi socotit în peisajul european ca unul dintre cei mai distinşi profesori al Academiei de muzică din Budapesta.

Un loc aparte în programul muzical al concertului l-a avut ciclul de cinci lieduri, pe care compozitorul Adrian Pop le-a scris pe versurile poetului Reiner Maria Rilke. Desigur, muzicianul Adrian Pop este legat sufleteşte de cei din cvartetul Arcadia, socotit unul dintre cvartetele de vârf ale Europei datorită seriozităţii şi talentului interpretativ. Cele cinci lieduri, lansate în primă audiţie chiar la Sighişoara, sunt inspirate din povestea de început a unei iubiri uitate, probabil chiar din viaţa poetului.

La finalul întâlnirii de la Sighişoara, prof. univ. dr. Adrian Pop ne-a răspuns întrebărilor care vizau relaţia statornicită în cadrul Academiei Sighişoara, unde un rol important îl are parteneriatul cultural româno-elveţian datorat muzicianului Alexandru Gavrilovici, iubitor de Sighişoara, chiar dacă este stabilit în Elveţia. Potrivit lui Adrian Pop, programul oferit în cadrul proiectului Academia Sighişoara nu este altceva decât dorinţa de a aduce din nou în faţa publicului sighişorean iubitor de muzică cultă prieteni vechi.

Parteneriatului între Viva Sighişoara şi Fundaţia maestrului Alexandru Gavrilovici, cel care a iniţiat acest minunat eveniment ajuns anul acesta la a XXII-a ediţie, i s-a alăturat Academia de Muzică clujeană. Despre parteneriatul încheiat între cele două entităţi culturale spune: „Iată că acest proiect îşi arată roadele. Ne-am asigurat generozitatea acestui fond de cooperare elveţiano-român, rămânându-ne menirea să-l onorăm aşa cum se cuvine".

Muzicienii veniţi de la Cluj nu şi-au ascuns bucuria văzând sala plină de spectatori. La promovarea şi cultivarea acestui gen muzical, un aport aparte sunt cele două săptămâni pe timpul Academiei de vară, atunci când, seară de seară, sala Primăriei devine neîncăpătoare pentru publicul iubitor de muzică cultă. „Este de apreciat să vezi o sală plină, caldă, oameni de toate vârstele, dornici de muzică, tineri, care se uită, desigur, cu multă curiozitate pentru că nu le este familiară această sferă cultural-muzicală. Mulţumiri şi Primăriei Sighişoara, care de fiecare dată oferă cu totul gratuit sala barocă şi pianul, îşi dă concursul în pregătirea concertelor", a adăugat prof. univ. dr. Adrian Pop.

Lasă un comentariu