Sighişoara se pregăteşte de alegeri. Condamnat la doi ani de închisoare, primarul a pierdut orice şansă de a reveni pe funcţie

Distribuie pe:

În maximum 90 de zile, municipiul Sighişoara va avea alegeri pentru ocuparea funcţiei de primar. Fostul edil, Dorin Dăneşan (PSD), a pierdut orice şansă de a reveni pe funcţie - cel puţin în această legislatură - după ce Tribunalul Mureş i-a respins cererea de anulare a ordinului de prefect pentru încetarea mandatului, emis ca urmare a condamnării sale definitive la o pedeapsă privativă de libertate.

Pedeapsa iniţială pentru abuz în funcţie i-a fost majorată, prin recursul DNA

Fostul primar al municipiului Sighişoara, Dorin Dăneşan, a fost condamnat, în 2011, la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru abuz contra intereselor publice. Dosarul în care a fost condamnat primarul Sighişoarei a pornit în 2009, de la concesiunea unui teren din centrul oraşului, de care a beneficiat o firmă în care fratele ex-primarului are interese. Dorin Dăneşan a susţinut întotdeauna că este nevinovat, pentru că nu a existat nici un prejudiciu adus bugetului local.

După recursul depus de DNA, pedeapsa iniţială de un an şi jumătate cu suspendare, dictată de Judecătoria Sighişoara, a fost majorată de către Curtea de Apel Târgu-Mureş la doi ani de închisoare cu suspendare, în martie 2013.

Trei ani de întârziere pentru efectele pedepsei privative de libertate

Fiind vorba despre un dosar penal cu pedeapsă privativă de libertate, prefectul judeţului Mureş, Vasile Liviu Oprea, a dispus, în noiembrie 2014, încetarea mandatului de primar a lui Dorin Dăneşan, ordin atacat ulterior în instanţă de către acesta. Ordinul prefectului Oprea (schimbat între timp cu Lucian Goga) a venit după ce predecesorul său la conducerea Instituţiei Prefectului, Corneliu Grosu, a evitat timp de aproape un an, orice decizie fermă de constatare a încetării de drept a mandatului primarului Dăneşan.

Fostul primar nu s-a lăsat înlăturat atât de simplu din funcţie şi a atacat ordinul prin care prefectul a constatat încetarea mandatului său. În această săptămână, Tribunalul Mureş a lămurit definitiv situaţia de la nivelul conducerii Primăriei Sighişoara, respingând solicitarea ex-primarului, de anulare a ordinului. Altfel spus, o predeapsă dictată încă din 2011 a ajuns să îşi facă efectul abia în 2015!

Fostul primar penal poate candida din nou

Conform legii, în termen de 90 de zile de la emiterea hotărârii definitive şi irevocabile a instanţei, la Sighişoara urmează să se organizeze alegeri. Printre candidaţii la funcţia de primar s-ar putea număra actualul viceprimar, Dan Eugen Bândea (PNL), şi consilierul local Iulian Sârbu (Uniunea Independentă pentru Sighişoara - UIPS). Pe de altă parte, ex-primarul condamnat penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice ar putea reintra şi el în cursă, fără nicio problemă, întrucât hotărârea pronunţată de instanţă nu i-a interzis exercitarea drepturilor electorale.

www.romaniacurata.ro

Lasă un comentariu