COPIII TREBUIE LĂUDAŢI CU MĂSURĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Universitatea Ohio (Statele Unite ale Americii), în colaborare cu profesori de la Universitatea Amsterdam (Olanda), citaţi de descopera.ro, susţin că părinţii care îşi laudă prea mult copiii îi determină pe aceştia să devină narcisişti şi egoişti.

„În studiul nostru, derulat pe o perioadă de un an şi jumătate, am analizat comportamentul a 565 de copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani, precum şi obiceiurile părinţilor acestora, pentru a stabili cauzele ce stau la baza egoismului.

Astfel, am constatat că minorii cărora părinţii lor le spun că sunt mai speciali decât ceilalţi sau că merită ceva în plus în viaţă prezintă o probabilitate mai mare să obţină un scor ridicat la testul pentru măsurarea narcisismului, acest fapt nefiind benefic nici pentru copii şi nici pentru societate.

Încurajările sau comportamentele mai afectuoase ale părinţilor constituie o strategie foarte bună pentru sporirea egocentrismului copiilor, care, totuşi, nu se consideră mai speciali decât ceilalţi, dar declară că sunt fericiţi şi că se iubesc aşa cum sunt.

Prin urmare, în loc să le îmbunătăţească stima de sine, obiceiurile care tind să-i supraevalueze pe copii le pot creşte acestora nivelul de narcisism şi de egoism. Însă părinţii nu sunt singurii responsabili pentru narcisismul copiilor lor, în ecuaţie intrând şi alte trăsături ale personalităţii, cum ar fi elemente genetice şi trăsăturile de caracter ale copiilor înşişi", explică specialiştii.

Ei ne sfătuiesc să ne măsurăm cuvintele atunci când ne lăudăm copiii, astfel încât aceştia să fie doar stimulaţi să aibă încredere în ei, nu să devină înfumuraţi şi să se considere superiori altora.

Lasă un comentariu