Înainte, bogaţii patriei, „păziţi" de bodyguarzi, după arestare, de gardieni şi poliţai!

Distribuie pe:

Nu-i aşa că puterea şi bogăţia sunt trecătoare şi…amăgitoare? Spunem asta, pornind de la o constatare. Deşi nu avem prinţi şi celebrităţi mondiale ale ecranului, nici staruri care să adune o sută de mii de fani pe stadioane, în România ultimilor ani au apărut… bodyguarzii. Sunt oameni - apăruţi concomitent cu bogaţii politici! - care şi-au vândut vigoarea (bodyguarzii, adică) unor închipuiţi, unor fumători de trabucuri cu ochelari negri şi maşini luxoase sau…milionari.

Cine are, deci, nevoie de bodyguarzi? Fiţoşii (printre ei, şi unii politicieni) care umblă cu garda după ei şi care sunt, în realitate, nişte dubioşi, nişte parveniţi, cărora le-ar sta mai bine în postura de pumnagii decât de domni. Aceştia sunt ciocoii noi, care au nevoie de cei mai vânjoşi (şi inactivi) cetăţeni ai patriei. Căci domnii adevăraţi ai momentului nu au nevoie de bodyguarzi. Nici bancherii şi nici puţinii demnitari cu o purtare de seniori. Doar unii, din categoria celor enumeraţi mai sus, fac caz de primejdiile care pasămite îi pândesc la tot pasul. Bodyguarzii lor sunt plătiţi nu să-i apere, ci să le statueze condiţia de sacrificaţi ai adevărului şi dreptăţii. Bodyguarzii plini de muşchi trebuie să-i ferească de fapt de… scuipaţi. Nobilă îndeletnicire! Se antrenează ca pentru un război corp la corp, deşi ştiu că n-o să aibă niciodată ocazia de a lupta. Sunt, practic, plătiţi bine, ca să nu facă nimic. Ei se constituie, treptat, într-o nouă clasă socială. Precum şi ciocoii de azi, care sunt şi ei cu totul altfel decât cei descrişi cândva, de Nicolae Filimon.

Problema e alta, însă, pentru ei. De la o vreme, în rândul afaceriştilor, al politicienilor corupţi - cu denumirea generică de „ciocoi" - a început curăţenia generală. Mai ceva ca cea de „primăvară". Curăţenie în urma căreia am putea rămâne (şi nu am regreta deloc!) cu o scenă politică şi cu o „lume a afaceriştilor" de doi - dar, pentru ei, de milioane - bani, total diferită de cea care există acum. Şi spaima-i mare în rândul ciocoilor noi cu… bodyguarzi! După ce a fost „înhăţaţi" de către procurorii DNA, nu puţini dintre ei s-au îmbolnăvit subit, iar alţii au chiar leşinat (Iulian Bădescu, primarul municipiului Ploieşti, bunăoară). Şi, ca urmare, de unde, până mai ieri, erau „păziţi" cu străşnicie de bodyguarzi, acum - unii, după arestare - sunt trimişi la răcoare de gardieni şi poliţai. Şi, încă, cu mâinile în cătuşe, şi-n dube spaţioase, în locul maşinilor luxoase.

Ce mai, s-au schimbat vremurile, s-au înlocuit călăuzele! Aviz amatorilor şi, deopotrivă, ciocoilor!

 

Lasă un comentariu