25 de ani de la înfiinţarea Uniunii Vatra Românească şi a Partidului de Uniune Naţională a Românilor din Transilvania

Distribuie pe:

Membri fondatori şi simpatizanţi ai Uniunii Vatra Românească şi ai Partidului de Uniune Naţională a Românilor au sărbătorit, duminică, 15 martie 2015, un sfert de secol de la înfiinţarea celor două organizaţii româneşti, apărute ca răspuns la pretenţiile unor formaţiuni şi asociaţii maghiare, de destrămare a statului unitar român.

Dacă la început a fost înregistrată Uniunea Vatra Românească (la 8 februarie 1990), ca organizaţie civică de reprezentare a românilor din Transilvania, curând a fost necesară şi înfiinţarea unei formaţiuni politice, prin care doleanţele acestora să fie susţinute în Parlamentul României. „Partidul de Uniune Naţională a Românilor din Transilvania (aşa cum se numea pe atunci) a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti în data de 15 martie 1990, exact de ziua maghiarilor de pretutindeni. Îmi amintesc că am stat trei zile în Bucureşti şi nu am plecat de acolo până ce nu am înregistrat partidul. Din păcate, acum, după 25 de ani, foarte puţini şi-au mai amintit de idealurile noastre de atunci. La dubla aniversare de duminică, au lipsit chiar şi deputaţi şi senatori mureşeni, pe care PUNR i-a trimis în Parlamentul României. I-aş aminti aici pe foştii deputaţi Coriolan Bucur, Petru Burcă, Paul Ciobanu şi pe senatorul Ioan Joarză", ne-a declarat, dezamăgit, domnul Florin Oproiescu, preşedintele Uniunii Naţionale Vatra Românească.

Despre vremurile de început ale celor două organizaţii româneşti, dar şi despre evoluţia acestora în timp, au evocat amintiri Dumitru Pop, fost senator, Lazăr Lădariu, fost deputat, Mircea Radu, consilier judeţean, Florea Buţiu, Constantin Teodosiu, Emilia Lazăr, Ioan Stoica, Adrian Moldovan, Mihai Bompa, Petru Pintea, Constantin Ericeanu şi, desigur, organizatorul evenimentului, Florin Oproiescu.

Lasă un comentariu