Fermele şi exploataţiile agricole au fost clasificate!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial al României nr. 172, din 12 martie 2015, a fost publicată Legea nr. 37/2015 privind clasificarea fermelor şi exploataţiilor agricole, având ca scop realizarea unui cadru unitar pentru implementarea programelor cu finanţare din bugetul naţional şi din fonduri comunitare.

Conform actului normativ, fermele şi exploataţiile agricole pot avea unul sau mai mulţi proprietari şi pot fi proprietate privată sau asociativă, iar forma lor juridică este în conformitate cu prevederile din legislaţia în vigoare.

În funcţie de tipul general de activitate agricolă, exploataţiile se clasifică astfel: grupa A - exploataţii specializate în culturi de câmp, în horticultură şi în culturi permanente; grupa B - exploataţii specializate în producţie animală, în creşterea animalelor erbivore şi în creşterea animalelor granivore (hrănite cu seminţe sau grăunţe); grupa C - exploataţii mixte (culturi mixte, exploataţii mixte de creştere a animalelor, de culturi şi creştere a animalelor şi exploataţii neclasificate).

În funcţie de dimensiunea economică, fermele şi exploataţiile agricole se clasifică şi se definesc după cum urmează: sub 1.999 euro - ferme de subzistenţă, care produc în totalitate pentru consumul propriu; 2.000 - 7.999 euro, ferme de semisubzistenţă, care îşi asigură consumul propriu şi o mică parte din producţia agricolă ce o comercializează; 8.000 - 49.999 euro - ferme comerciale mici care comercializează mai mult de 50% din producţia agricolă pe care o realizează; 50.000 - 999.999 euro, ferme comerciale (exploataţii) agricole mijlocii care îşi comercializează întreaga producţie agricolă pe care o realizează, şi peste 1.000.000 euro - ferme comerciale (exploataţii agricole mari), care îşi comercializează întreaga producţie agricolă pe care o realizează.

Fermele de semisubzistenţă pot procesa din producţia proprie produse tradiţionale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Fermele şi exploataţiile agricole reprezintă forme de comasare a terenurilor agricole şi pot dispune şi de unităţi proprii de procesare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare - prevede noul act normativ. 

Lasă un comentariu