Doi din trei români au datorii la bănci sau rude

Distribuie pe:

Potrivit unui studiu Ivox-Kruk, doi din trei români au datorii, iar în jumătate dintre cazuri suma depăşeşte 5.000 de lei. În studiul efectuat atât în România, cât şi în Polonia se arată, de asemenea, că două treimi dintre cei care au credite au contractat datoria de la bănci, iar 20% de la rude. Tot privind datoriile, 20,19% dintre români au declarat că au avut o datorie mai mare de 1.000 de lei în ultimii zece ani, iar 31,75% că au contractat un împrumut mai mare de 1.000 de lei, în ultimul deceniu.

Pe segmente de vârstă, persoanele de peste 55 de ani resimt cele mai multe emoţii negative. Astfel, în faţa unei datorii, aproape jumătate dintre aceştia s-ar simţi frustraţi, ruşinaţi şi ar avea o stare de neajutorare şi de anxietate. În schimb, doar un sfert dintre românii sub 55 de ani ar trece prin stările enumerate mai sus dacă s-ar vedea în faţa unei datorii.

Cercetarea mai relevă faptul că mai mult de jumătate dintre români s-au declarat pesimişti în privinţa situaţiei materiale, indiferent de generaţia din care fac parte. Aproape 60% dintre cei chestionaţi spun că părinţii lor aveau mai puţine datorii, în timp ce 40% dintre aceştia au menţionat că generaţia părinţilor lor era mai puţin interesată de latura materială.

Când vine vorba despre atitudinea faţă de bani, studiul relevă că 41% dintre români declară că aceştia contează, dar numai cât să aibă un trai decent, iar 21% spun că e bine să ai cât mai mulţi bani cu putinţă şi cine nu recunoaşte acest fapt minte sau este ipocrit. Mai mult, peste o treime dintre respondenţi au menţionat că îşi doresc să aibă mai mulţi bani decât în prezent.

Lasă un comentariu