Filarmonica şi Cinematograful „Arta", instituţii culturale favorite pentru târgumureşeni!

Distribuie pe:

După numărul maxim de spectatori şi calitatea actelor culturale pe care le urmăresc de o bună bucată de vreme, indiferent de diversitatea programelor, acestea sunt sălile cel mai frecvent alese de intelectualii oraşului. Joi seara am avut o nouă dezamăgire la Universitatea de Artă Teatrală, unde în foaier „expoziţia de scenografie" prezintă un iepure mort în coşciug (despre care unii spun că „zace" de săptămâna trecută, de la Porţi deschise - altă oroare din cadrul ei - şi nici măcar nu a venit Paştele, aşa că nu ştiu ce vrea să simbolizeze, dar e macabru!), iar premiera în regia lui Gabi Cadariu - a treia la care nu rezist până la sfârşit - a fost sub orice aşteptări, oricâtă simpatie aş avea pentru el ca persoană particulară.

Panica la ideea că Vlad Rădescu ar putea redeveni directorul Teatrului Naţional afectează, se pare, şi orarul Universităţii teatrale, unde cineva răuvoitor a pus ostentativ, deasupra lui, numele unui cadru didactic penalizat la Universitatea „Dimitrie Cantemir". Ostilitatea din UAT depăşeşte limita, profesorul dobândind, pare-se, printre aşa-zişii „foşti prieteni", chiar duşmani, fiindcă nu le face „onoarea" să vină decât extrem de rar, neavând, de fapt, la ce. E chiar jenantă explicaţia că „la fel ca şi alţi profesori, şi el e plătit cu ora", fiindcă diferenţa este de la cer la pământ. L-am vizitat la Universitatea „Spiru Haret" din Bucureşti, cea unde predă profesorul meu de actorie din Bucureşti, şi confirm că o duce foarte bine acolo, chiar nu are nevoie de „serviciile" unei facultăţi pe care, e adevărat, şi eu am terminat-o, dar, din păcate, este complet distrusă faţă de anii trecuţi. Iar profesorii nici nu se compară cu cei de atunci, între care regretatul Mihai Sin şi Nicolae Băciuţ. Iar comparativ cu Bucureşti, unde mi-au predat domnii Constantin Codrescu, Vlad Rădescu, Costin Anghel, Liviu Pancu, mă întreb cum au ajuns... alţii şi, mai mult, deasupra numelui lui Vlad Rădescu.

Secţia română a Teatrului a ajuns să joace doar la underground, pe când maghiarii abuzează de sala mare. În plus, neregulile şi problemele conducerii cu legea, deja cunoscute, publicate şi semnate inclusiv de senatorul Marius Paşcan în „Cuvântul liber", constituie motive serioase pentru care parte mare din angajaţi, fără să dăm nume, doresc shimbarea.

La Filarmonică interesant că nu există absolut niciun conflict, publicul vine în număr mare în fiecare joi, indiferent că e concertul de Paganini, pentru vioară (care nu are aşa „rating" ca pianul, dar tot umple sala), acolo multe spunând şi faptul că directorul Vasile Cazan e un om credincios, religios, şi cu mare frică de Dumnezeu.

Cinematograful „Arta", de asemenea, manageriat de Mircea Moldovan şi Eva Şuteu, ca şi de alţi angajaţi ai Primăriei, cum am mai scris, de nota 10. Târgumureşenii preferă muzica şi filmul în defavoarea teatrului, unde chiar nu au ce şi pe cine vedea, sperând în vremuri noi, oameni noi, şi soluţii mai bune pentru toată lumea.

Lasă un comentariu