Oamenii de ştiinţă britanici de la University College din Londra, citaţi de descopera.ro, susţin că acei copii care îşi petrec prea mult timp uitându-se la televizor riscă să devină la maturitate sedentari şi să aibă probleme de sănătate, cum ar fi diabetul şi afecţiunile cardiovasculare.
„Studiul nostru s-a desfăşurat pe o durată de 30 de ani şi s-a bazat pe informaţiile cu privire la modalitatea de petrecere a timpului liber în perioada copilăriei, obţinute de la 6.000 de participanţi. Astfel, am constatat că acei copii care petrec mult timp în faţa televizorului vor deveni adulţi sedentari, lipsa de mişcare având implicaţii negative asupra sănătăţii lor. Cercetarea sugerează că intervenţiile necesare pentru reducerea timpului petrecut în faţa televizorului trebuie să fie ţintite asupra copiilor şi a părinţilor lor, astfel de iniţiative putând nu numai să îi ajute pe copiii din prezent, ci şi să reducă timpul petrecut în faţa ecranului în cazul generaţiilor viitoare. Acest lucru ar aduce foarte multe beneficii, studiul arătând că privitul la televizor este asociat cu alte comportamente cu risc legat de sănătate, cum ar fi consumul de alimente cu conţinut energetic foarte ridicat şi fumatul. Privitul la televizor pe perioade lungi de timp este legat şi de riscul de îmbolnăvire de diabet de tip II şi maladii cardiovasculare.
Studiul s-a bazat pe informaţiile obţinute de la mii de persoane născute în aceeaşi săptămână, în anul 1970. În 1980, când participanţii aveau vârsta de zece ani, am realizat un set de interviuri referitor la starea lor de sănătate şi la obiceiurile de petrecere a timpului liber. Apoi, am revenit cu întrebări şi în 2012, când participanţii la studiu aveau vârsta de 42 de ani. Astfel, am descoperit că obiceiurile din copilărie se menţin şi în timpul vieţii adulte. 83% dintre participanţii care petreceau mai mult de trei ore zilnic în faţa televizorului la vârsta de 42 de ani urmăriseră des emisiuni televizate şi la vârsta de 10 ani, acum fiind supraponderali sau chiar obezi şi suferind de toate afecţiunile aferente.
Timpul de urmărire pasivă a programelor de televiziune ar trebui înlocuit cu activităţi în aer liber, care încurajează mişcarea. Chiar dacă, la sfârşitul unei zile foarte aglomerate, pentru mulţi părinţi este foarte uşor să ia copilul şi să îl aşeze pe o canapea în faţa televizorului, pentru a-l ţine ocupat, îi avertizăm pe aceştia că astfel induc un obicei nociv, care îi va urmări pe micuţi pe durata întregii vieţii", avertizează oamenii de ştiinţă.