Întâlnirea cu poezia Eminescului Domn, la Albeşti

Distribuie pe:

Sub auspiciile Despărţământului ASTRA „Teodor Muică" Sângeorgiu de Pădure - Cercul cultural ASTRA „Alba Iglesias" Albeşti, sâmbătă, 14 martie 2015, a avut loc cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de poezie „Mihai Eminescu", care a cuprins probele de recitare şi creaţie, prezentarea scenică a concurenţilor revenindu-i prof. Daniela Vlad.

La organizarea evenimentului, un mare aport l-a avut domnul Nicolae Şovrea - primarul comunei Albeşti, alături de consilierii locali şi de cadrele didactice, căruia i-a revenit şi rolul de a da startul concursului.

Odată cu intonarea Imnului de Stat şi a celui al Astrei, poeta Ana Drăghici a ridicat flamura Tricolor, scump odor pe care l-a tricotat manual. Doamna Emilia Feier, preşedinta Despărţământului ASTRA „Teodor Muică" Sângeorgiu de Pădure, a făcut un scurt istoric al celor 14 ani de activitate, adunând precum o albină harnică şi silitoare, în jurul ei, şapte cercuri culturale: Sovata, Sângeorgiu de Pădure, Bălăuşeri, Coroi-Şoimuş, Nadeş - Ţigmandru, Albeşti, Daneş, la care se adaugă satele aparţinătoare.

În cadrul concursului de poezie pentru recitare au fost înscrişi 23 de concurenţi, iar la creaţie 20. Un lucru demn de menţionat este prezenţa domnului inspector general şcolar Valeriu Baban, alături de cei trei „Pegaşi" înaripaţi din Moldova de peste Prut, mai precis din raionul Cahul. Prestaţia lor scenic-artistică nu numai că a stârnit ropote de aplauze din partea numeroşilor spectatori, dar juriul

le-a acordat, în unanimitate, locul întâi. Tot la Albeşti au fost reprezentanţii Despărţământului „Gheorghe Oprean" ASTRA Târnăveni - preşedinte prof. Ioan Covrig, domnul Ilie Frandeş - reprezentant al Despărţământului Reghin, prof. Mihai Şuteu, Cercul Cultural ASTRA - Bahnea. Prezenţa poetului scriitor Nicolae Băciuţ, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, în calitate şi de reprezentant al Despărţământului ASTRA judeţean Mureş, a întregit această întâlnire de suflet dedicată poeziei. Nicolae Băciuţ a ţinut să afirme: „Este o onoare să participi la o astfel de manifestaţie. Unora le sună foarte bine internaţional pus lângă festival, dar eu nu simt deloc acest lucru, ci mai degrabă festival naţional, fiindcă participă doar românii, iar eu nu văd Basarabia ca făcând parte dintr-o altă ţară". Convingerea intimă a poetului Nicolae Băciuţ este că Eminescu ar trebui sărbătorit în fiecare zi.

Un îndemn suprem îl face Nichita Stănescu prin poemul „De dragoste", dedicat Eminescului Domn, iar alt mesaj ne este lăsat de poetul Grigore Vieru, Nicolae Băciuţ recitând poezia Legământ: „Ştiu: cândva, la miez de noapte/ Ori la răsărit

de Soare/ Stinge-mi-s-or ochii mie/Tot deasupra cărţii Sale".

Domnul Ioan Berţa, preşedintele Societăţii Cultural - Patriotice „Avram Iancu", filiala Târgu-Mureş, a socotit întâlnirea o zi înălţătoare, sub steaua norocoasă a Luceafărului poeziei româneşti, având cuvinte de laudă la adresa grupurilor vocale din Ţopa şi Albeşti, iar bibliotecara Anca Ciotloş, unul dintre organizatorii festivalului de poezie, a adus elogii poetului Eminescu pentru vasta sa creaţie, prin care Româna a intrat în literatura universală.

Un gest de o frumuseţe aparte l-au făcut copiii clasei a III-a, conduşi de prof. Virginia Caradobre, director adjunct la Şcoala Albeşti. La orele de educaţie tehnologică, au realizat manual, din hârtie colorată, coşuleţe cu flori, oferite juriului şi participanţilor la concurs. Elevii înscrişi în concurs la secţiunea recitare au adus dorul de alinare, potrivit lui Valeriu Baban, mai ales în aceste nefericite vremuri, ce încep să devină tot mai potrivnice. Şeful direcţiei de învăţământ din Cahul a salutat iniţiativa prietenilor din Albeşti, acceptând cu mare drag invitaţia de a participa la acest festival: „Chiar dacă sunt pentru prima dată pe aceste sfinte meleaguri ardeleneşti şi vizita s-a rezumat la doar o zi, am întâlnit oameni deosebiţi, cu suflet mare, receptivi la unele din doleanţele noastre. Am venit cu gânduri de înfrăţire, colaborare pe multiple planuri, astfel putând exersa limba. Trebuie pornit de la copii, ei sunt mai receptivi, sunt în continuă formare, pot schimba atitudini, mentalităţi, nouă nu ne rămâne decât să-i susţinem. Lucrurile se schimbă, ne-o spune şi istoria, este nevoie de unire, este nevoie de voinţă, este nevoie de conlucrare, doar aşa putem realiza năzuinţa de unire, fie, deocamdată, şi cultural".

Elevii din Moldova au fost selectaţi în urma unui concurs consacrat poetului Grigorie Vieru, sub titlul „Om, poet, naţiune, patrimoniu", iar la festival s-au clasat pe primele locuri la secţiunea de recitare: Nadina Mincinschi, elevă în clasa IX-a a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu" , oraşul Cahul, Marcela Şeremet, clasa IX-a, Gimnaziul „Paşcani", raionul Cahul", şi Ion Tănase - elev al Şcolii gimnaziale din satul Larga Nouă, raionul Cahul.

Cu această ocazie, doamna Emilia Feier a prezentat primul număr al revistei „Astra Târnavelor", dăruind-o fraţilor de peste Prut.

Criteriile de jurizare care au stat la baza departajării concurenţilor, atât la recitare, cât şi la creaţie au ţinut seama de prezenţa scenică, muzicalitate, dicţie, şi, evident, capacitatea recitatorului de a simţi publicul. La final, Nelu Roman i-a felicitat pe toţi cei care au participat la acest maraton al poeziei româneşti. La secţiunea creaţie literară pentru copii, diplomele au fost acordate elevilor: premiul I - Suciu Andrada, de la Gimnaziul „Zaharie Boiu" Sighişoara, premiul II - Pop Anda-Eugenia, premiul III - Pitica Adelina şi Scutelnicu Maria, menţiune - Livia Găină.

La secţiunea creaţie pentru adulţi, premiul I i-a fost acordat poetului târgumureşean Istrate Dorin Mircea, premiul II - Anei Munteanu-Drăghici şi lui Gheorghe Munteanu, iar premiul trei - acordat subsemnatului, menţiune - Mirica Neghină şi Doina Pop, ambele la egalitate de puncte.

Întâlnirea de la Albeşti a avut un real succes, reprezentând premisele unei noi întâlniri, în care poezia, îmbinată cu cântecul, va alinare dorul de Eminescu.

Lasă un comentariu