Fostul ambasador al Japoniei, excelenţa sa Kanji Tsushima, la Târgu-Mureş

Distribuie pe:

Sâmbătă, 21 martie, şi duminică, 22 martie 2015, fostul ambasador al Japoniei, dl Kanji Tsushima, va fi prezent la Târgu-Mureş, la Cupa României la Kendo, eveniment organizat de Departamentul de Kendo al Federaţiei Române de Arte Marţiale de Contact, Federaţia Română de Kendo (organizaţie în curs de constituire) şi, pe plan local, de Clubul Sportiv Kashi Târgu-Mureş.

Excelenţa sa, dl Kanji Tsushima, este cel care a introdus Kendo în România, în urmă cu 25 de ani, fiind invitatul de onoare al evenimentului sportiv, care va debuta sâmbătă, 21 martie, la ora 10, la Sala Polivalentă din Târgu-Mureş, cu competiţiile la categoriile de individual seniori, feminin, copii şi juniori, dar şi competiţia pe echipe, ceremonialul de premiere având loc în jurul orei 17. Duminică, după ora 9, sunt programate competiţii la individual masculin seniori şi feminin pe echipe.

Kendo - calea sabiei - este versiunea modernă a scrimei japoneze, având rădăcini adânci în istoria şi cultura japoneză. Eticheta, metodele de antrenament, echipamentul şi tehnicile sunt consecinţa unei îndelungate dezvoltări istorice.

Competiţiile de kendo sunt organizate după reguli stricte. Nu se aplică categorii de greutate, participanţii sunt înscrişi numai după vârstă (seniori sau juniori) şi gen (feminin sau masculin). Arbitrii decid victoria după corectitudinea, viteza şi energia mişcării, acordând punctul valid (ippon) numai pentru tăieturi (împungeri) în care tehnica aplicată, mişcarea sabiei şi a corpului, este armonic unită. Gradele care indică nivelul practicantului sunt numite „dan" (treaptă în japoneză). Acestea se acordă după o examinare riguroasă, cel mai mare grad posibil fiind 8 dan.

Domnul Jozsa Levente, de la Clubul Sportiv Kashi Târgu-Mureş, ne-a transmis că, până acum, în competiţie s-au înscris peste o sută de sportivi de la 14 cluburi de Kendo din România şi Republica Moldova (56 de competitori la categoria senior individual masculin, 20 la senior individual feminin, 12 la categoria copii sub 12 ani, 12 ca junior mici şi mari, iar 20 de kendoka sunt înscrişi la examen de grad 1 kyu şi 1 dan). 

Lasă un comentariu