În această iarnă, la Târgu-Mureş, nicio persoană fără adăpost n-a rămas… fără adăpost!

Distribuie pe:

Aproape 200 de oameni ai străzii s-au adresat Centrului Social (Adăpostul de noapte) de pe strada Rozmarinului nr. 36, beneficiind, pe tot parcursul iernii, de găzduire temporară, consiliere socială şi profesională, medicamente, asistenţă medicală, haine de schimb şi hrană. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi nu numai, asistaţii au primit mâncare gătită, fructe, dulciuri şi cadouri.

Situaţia socio-profesională şi locativă precară a mai multor asistaţi s-a îmbunătăţit sau a fost rezolvată, astfel că peste 20 dintre ei au fost plasaţi în muncă, 15 au fost internaţi în centre de îngrijire şi asistenţă sau în cămine de pensionari, unui număr de peste 50 de persoane întocmindu-li-se acte de identitate, iar 15 au fost încadraţi în grad de handicap, invaliditate, sau de pensionare. În perioada la care ne referim, la Adăpostul de noapte au fost acordate peste 2.000 de porţii de hrană, dimineaţa şi seara.

Potrivit dlui Szekely Istvan, şef serviciu Centru Social, sezonul rece 2014-2015 se caracterizează prin numărul mare de cazuri noi (16), revenirea a circa 20 de foşti beneficiari (cazuri vechi) care au solicitat asistenţă, precum şi faptul că din ce în ce mai multe familii sau persoane cu copii ajung în situaţia de a nu avea niciun fel de adăpost (cinci familii, 17 copii, în această iarnă). Pe de altă parte, se poate vorbi de un număr foarte mic de familii care ajung să primească o locuinţă socială, după îndelungi perioade de aşteptare. Se constată, de asemenea, numărul mare de persoane încadrate în grad de handicap, aflate în asistenţă: 28, din care 13 sunt încadrate pe fond psihic.

„Avem de-a face cu oameni dintre cei mai nevoiaşi, cu multiple probleme sociale, medicale şi, din păcate, cu dependenţe sau deprinderi de comportament care îi deranjează pe locatarii din vecinătate. De aceea, căutăm soluţii pentru separarea Adăpostului de noapte de clădirea Centrului, pentru a putea oferi doar servicii de adăpostire pe timpul nopţii şi condiţii de igienă corporală, periodic, deoarece, mai ales în perioada sezonului rece, majoritatea beneficiarilor nu solicită decât atât. Un caz rezolvat, prin găsirea unui loc de muncă sau unei locuinţe sociale ori cu chirie privată este, pentru noi, o mare satisfacţie profesională", conchide şeful serviciului Centru Social.

În efortul de a oferi asistaţilor condiţii de minim confort, în perioada septembrie-noiembrie 2014, au fost efectuate lucrări de reparaţii interioare în valoare de aproape 100.000 de lei, constând în zugrăveli şi vopsiri, înlocuirea uşilor, reparaţii la instalaţiile sanitare, electrice şi de canalizare.

Aşezământul, aparţinând Direcţiei Serviciul Public de Asistenţă Socială a Municipiului Târgu-Mureş, a fost înfiinţat în anul 1998 ca „Azil de noapte", instituţie de binefacere de interes local. În urma obţinerii mai multor finanţări, Azilul şi-a mărit capacitatea şi calitatea serviciilor oferite, transformându-se în Centrul Social. Dispune de 120 de locuri pentru găzduirea pe o perioadă determinată a celor fără adăpost, cu ultimul domiciliu în Târgu-Mureş. În cazuri speciale, aici sunt aduse şi persoane din alte localităţi, care, temporar, beneficiază şi ele de serviciile Centrului.

 

Lasă un comentariu