BEBELUŞII ALĂPTAŢI DEVIN ADULŢI INTELIGENŢI

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Universitatea Federală Pelotas din Brazilia, citaţi de descopera.ro, susţin că alăptarea este asociată cu dezvoltarea de către bebeluşi a unui coeficient de inteligenţă mai mare.

„Studiul nostru a constat în monitorizarea a aproape 3.500 de bebeluşi, provenind din toate categoriile sociale, şi am descoperit că aceia care au fost alăptaţi pentru perioade mai îndelungate au obţinut scoruri mai mari la testele de stabilire a coeficientului de inteligenţă (IQ), realizate la o vârstă adultă.

Rezultatele studiului sprijină recomandările actuale ale medicilor, care le îndeamnă pe mame să îşi hrănească bebeluşii exclusiv prin alăptare în primele şase luni după naştere. Desigur, pe lângă alăptare, există mai mulţi factori care pot avea un anumit impact asupra inteligenţei, însă noi am ajuns la aceste concluzii după eliminarea altor factori importanţi, cum ar fi gradul de educaţie al mamelor, venitul familial şi greutatea la naştere.

Cercetarea noastră oferă o serie de informaţii unice în acest domeniu, deoarece în cadrul populaţiilor monitorizate alăptarea a avut o distribuţie uniformă în rândul claselor sociale, nefiind doar apanajul mamelor bogate şi cu un grad înalt de educaţie.

Cei mai mulţi dintre bebeluşi, indiferent de clasa socială, au fost alăptaţi - unii mai puţin de o lună, alţii mai mult de un an. Aceia care au fost alăptaţi vreme mai îndelungată au obţinut la vârsta adultă scoruri mai mari la testele de inteligenţă.

De asemenea, acei bebeluşi au devenit ulterior persoane mature care câştigau salarii mai mari şi au absolvit mai multe niveluri de şcolarizare. Laptele matern oferă bebeluşilor aceste avantaje, deoarece reprezintă o bună sursă de acizi graşi saturaţi cu catenă lungă, care sunt esenţiali pentru dezvoltarea creierului", explică specialiştii brazilieni. 

Lasă un comentariu