Protejaţi Carpaţii!

Distribuie pe:

Natura ne-a „înzestrat" cu de toate. Avem munţi, ape, râuri, deltă, bogăţii ale subsolului etc., dar… La zece ani de la semnarea unei convenţii pentru protejarea Carpaţilor, mii de proiecte de centrale hidroelectrice ameninţă fauna şi flora acestui masiv muntos din Europa de Est, a avertizat recent Fondul Mondial pentru Natură (WWF).

Conform sursei citate, planul de a construi mii de centrale hidroelectrice în Munţii Carpaţi reprezintă o ameninţare imediată pentru sutele de cursuri de apă, precum şi pentru faună şi floră. În România, peste 430 de microcentrale hidroelectrice sunt în faza de proiectare sau construcţie, dintre care peste un sfert în sau în apropierea unor zone protejate, denunţă WWF.

Această frenezie, încurajată de profitabilele certificate de aşa-zisă „energie verde", a generat numeroase polemici. La finele lui 2011, imagini cu excavatoare săpând în albiile unor cursuri de apă din zona protejată Natura 2000 din Munţii Făgăraş, în centrul României, au creat un scandal. Ulterior, locul a fost invadat de circa 50 de microhidrocentrale hidroelectrice, provocând distrugerea unor râuri şi a unor specii, remarca Konstantin Ivanov, directorul de comunicare al WWF.

Alte efecte pentru Carpaţi? Construirea infrastructurii de transport, aflată în faza de proiect. Or, această fragmentare a habitatului creează preocuparea pentru viitorul urşilor şi al carnivorelor mari, arată organizaţia menţionată. Potrivit acesteia, în România, un proiect de autostradă între Deva şi Lugoj riscă să „întrerupă coridoare cruciale pentru deplasarea urşilor".

WWF notează că şase ţări - Bulgaria, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Ungaria - au semnat acum zece ani o convenţie pentru protejarea Carpaţilor, un masiv muntos unic ce adăposteşte unele din cele mai importante populaţii de urşi, lupi şi râşi din Europa. Convenţia a permis dinamizarea cooperării, înregistrându-se unele succese în ce priveşte gestionarea durabilă a pădurilor.

Totuşi, Carpaţii continuă să fie ameninţaţi de fragmentarea habitatului! O fi ea profitabilă - „energia verde" -, dar păstrarea durabilă a pădurilor, apelor şi munţilor este mult mai importantă!

 

Lasă un comentariu