Cărturarul şi patriotul român ILIE ŞANDRU, sărbătorit la 80 de ani

Distribuie pe:

Pe Mureş în sus, în zorii primăverii, la ceas aniversar, Topliţa Română, localitatea de baştină a celui dintâi patriarh al României - Elie Miron Cristea, a îmbrăcat straie de sărbătoare, pentru a-şi cinsti şi omagia, aşa cum se cuvine, pe unul dintre marii bărbaţi ai Ardealului nostru românesc, pe cărturarul şi patriotul român, pe prietenul şi omul de mare valoare, ILIE ŞANDRU, cel care, de-a lungul vieţii domniei sale, a sfinţit locul acesta binecuvântat, prin memorabilele sale realizări. În ziua de vineri, 20 martie 2015, Centrul Cultural Topliţa, în colaborare cu Biblioteca Municipală „George Sbârcea" Topliţa, Primăria Topliţa, Fundaţia Culturală „Miron Cristea", au organizat manifestarea aniversară intitulată „Profesorul Ilie Şandru la 80 de ani". Acest eveniment cu caracter aniversar a avut loc la Sala de şedinţe a Primăriei Topliţa, începând cu ora 12, şi a reunit o mulţime mare de oameni de cultură din întreaga ţară: istorici, arhivişti, avocaţi, ziarişti, preoţi, profesori universitari, filologi etc., toţi fiind prieteni, apropiaţi, cunoscuţi, rude, colaboratori ai distinsului cărturar Ilie Şandru, cel care a împlinit frumoasa, venerabila şi respectabila vârstă de 80 de ani de viaţă, vârstă frumoasă de maturitate şi înţelepciune, împodobită cu atâtea realizări, de la înălţimea cărora poate privi cu deplină bucurie spre anii cei mulţi în care a trudit cu maximă osârdie în ogorul culturii române. În perspectiva aniversării celor 80 de ani de viaţă ai cărturarului Ilie Şandru, putem măsura binefacerile şi bogatele rodiri ale contribuţiei domniei sale la cimentarea unităţii naţionale şi spirituale a poporului nostru. De aceea, marea personalitate a domnului Ilie Şandru creşte tot mai mult în ochii noştri.

De aceea, în ziua de vineri, 20 martie 2015, o pleiadă mare de intelectuali din toate colţurile ţării au luat drumul Topliţei pentru a fi alături de bunul prieten şi om, Ilie Şandru, pentru a se bucura împreună de binefacerile pe care bunul Dumnezeu le-a revărsat asupra domniei sale de-a lungul timpului, şi pentru a-l ruga pe Atotmilostivul Dumnezeu ca şi de acum înainte să-i dăruiască lui Ilie Şandru multă sănătate, aceeaşi vigoare trupească şi sufletească pentru ca încă mulţi ani să fie tot pe atât de folositor neamului nostru românesc, precum a fost şi până în prezent. Atât de mare este forţa care există în spiritul personalităţii sale, încât ceea ce se desprinde din ea este o credinţă puternică şi o nădejde nestrămutată în destinul, în viitorul luminos şi în progresul neamului românesc. Ne dăm seama, cu uşurinţă, că din gândirea, simţirea şi năzuinţele domnului Ilie Şandru se desprinde un vibrant mesaj de afirmare viguroasă a neamului nostru românesc între celelalte popoare ale lumii. Exemplul luminos al vieţii domniei sale aprinde în noi nădejdea puternică în destinul neamului nostru şi conştiinţa exigenţelor legate de împlinirea acestui destin.

Moderatorul acestei întâlniri de suflet a fost domnul dr. Ioan Lăcătuşu, directorul Centrului European Covasna-Harghita din Sfântu-Gheorghe, ilustru cărturar, care este şi rămâne în istoria patriei ca un militant de seamă, care prin realizările sale culturale, istorice şi bisericeşti a contribuit din plin la ridicarea conştiinţei naţionale şi la păstrarea credinţei străbune. Domnul Ioan Lăcătuşu a fost cel care a condus această întâlnire care a avut drept scop omagierea omului, cărturarului şi prietenului Ilie Şandru.

În buna rânduială tradiţională creştină, evenimentul de vineri de la Topliţa s-a deschis cu o rugăciune de binecuvântare rostită de Preasfinţitul Părinte Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei şi Harghitei. Preasfinţia sa a săvârşit şi slujba Te-Deum-ului, slujbă de mulţumire pentru toate binefacerile săvârşite de Dumnezeu asupra fratelui Ilie Şandru, asupra comunităţii topliţene şi asupra lumii întregi.

Primarul municipiului Topliţa, domnul ing. Stelu Platon, în cuvântul domniei sale, l-a felicitat pe domnul Ilie Şandru pentru modul extraordinar în care acesta s-a implicat în viaţa socială, culturală, intelectuală a municipiului al cărui cetăţean de onoare este deja de ani buni şi a modului în care domnul Şandru a luat parte la absolut toate manifestările culturale care au avut loc pe raza judeţului Harghita. Domnul primar i-a urat multă sănătate, ca să poată fi în continuare acelaşi stâlp de susţinere a comunităţii topliţene.

La această manifestare de suflet şi de intensă trăire emoţională, a luat parte şi domnul Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului Harghita, care a ţinut în mod deosebit să fie prezent cu această ocazie la Topliţa, pentru a-i transmite domnului Ilie Şandru gândurile sale curate, felicitări pentru implicarea în viaţa comunităţii de pe meleagurile harghitene, felicitări pentru întreaga activitate şi urări de bine, succes, sănătate, ca şi pe viitor să poată fi acelaşi truditor pe meleagurile Harghitei.

Prezent la acest eveniment de suflet, domnul avocat prof.univ.dr. Ioan Sabău-Pop, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, a adus în atenţie buna colaborare pe care a avut-o de-a lungul timpului cu domnul Ilie Şandru. Totodată, a adus în actualitate câteva elemente de maximă importanţă pentru societatea românească contemporană, probleme cu care se confruntă românii din această parte de ţară. Domnul avocat Sabău l-a felicitat de topliţeanul Ilie Şandru pentru întreaga activitate şi i-a urat succes şi pe viitor.

În discursul fulminant al domniei sale, distinsul poet, scriitor şi cărturar Lazăr Lădariu, preşedintele Despărţământului Central Judeţean Mureş al Astrei şi redactor-şef al cotidianului „Cuvântul liber", a oferit o nouă lecţie de înflăcărat patriotism, o lecţie referitoare la cinstirea înaintaşilor. S-a referit la importanţa evenimentului de la Topliţa, spunând că valorile neamului românesc trebuie respectate. S-a referit la vasta personalitate a domnului Ilie Şandru, pe care îl vede ca pe un bun român care îşi iubeşte originile sale, ţara sa, credinţa sa. Domnul Lădariu i-a transmis domnului Şandru un gând şi un mesaj de suflet din partea Despărţământului Astrei pe care îl conduce, menţionăm aici că la eveniment au fost prezenţi foarte mulţi din membrii astrişti de la Târgu-Mureş (preşedinte, secretar, vicepreşedinţi). Scriitorul mureşean i-a urat lui Ilie Şandru să-i dea Dumnezeu puteri sporite ca şi pe viitor să fie acelaşi luptător pe baricada adevărului şi a dreptei credinţe, acelaşi harnic intelectual şi acelaşi bun român, model pentru tineri şi pentru toată societatea românească.

În cuvântul său, Preasfinţitul Părinte Andrei Moldovan a reliefat calităţile de bun creştin ale domnului Ilie Şandru, modul în care acesta a fost de-a lungul timpului un ilustru fiu duhovnicesc al Bisericii lui Hristos din această parte de ţară. Totodată, Preasfinţia sa i-a urat celui sărbătorit să-i dea Dumnezeu sănătate şi putere ca să fie pe mai departe acelaşi distins slujitor şi sprijinitor al credinţei străbune.

Prezent la acest eveniment, domnul prof. Vilică Munteanu, directorul Arhivelor Naţionale din Bacău, a transmis, în dulcele grai moldovenesc, în limba vechilor cazanii, un gând curat domnului Ilie Şandru, acum la ceas aniversar. Şi-a exprimat bucuria de a fi prezenţi la această manifestare, români de pe ambii versanţi ai Carpaţilor, care stau de strajă şi veghează la poporul acesta binecuvântat.

În continuare, distinsul poet şi scriitor dr. Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, a evocat vasta personalitate a domnului Ilie Şandru, s-a referit la opera sa memorabilă, la cărţile domniei sale, care contribuie din plin la edificarea imaginii de cărturar a topliţeanului harnic, aşezat şi distins. Domnul Băciuţ a vorbit despre buna colaborare cu domnul Şandru, de legăturile avute împreună cu fraţii români din Basarabia, l-a felicitat pentru întreaga activitate a domniei sale şi i-a urat multă sănătate, spor şi putere să-şi ducă la îndeplinire toate gândurile sale.

În stilul inconfundabil al domniei sale, distinsul poet şi scriitor, profesor dr. Valentin Marica, „vocea de aur a radioului românesc", a oferit celor prezenţi o elegantă şi încântătoare expunere referitoare în primul rând la importanţa acestui eveniment, iar apoi a făcut o retrospectivă remarcabilă a personalităţii şi operei cărturarului Ilie Şandru. S-a referit în cuvinte memorabile la valoarea omului Ilie Şandru, a realizărilor sale şi a operei sale cărturăreşti. Domnul Marica a prezentat, în continuare, pe larg, cea mai recentă lucrare a domnului Ilie Şandru, cartea „Aşa a fost să fie…", un roman remarcabil, care scoate în evidenţă o altă latură a personalităţii lui Ilie Şandru, aceea de ilustru romancier, care îl plasează într-un loc onorant al literaturii române. Domnul Marica a surprins foarte bine cele mai importante aspecte ale acestei recente cărţi, subliniind ororile şi drama războiului.

Domnul prof.dr. Costel-Cristian Lazăr, directorul Centrului Cultural Topliţa, a evocat personalitatea domnului Ilie Şandru, subliniind latura de profesor a domniei sale, nu neapărat ca dascăl de la catedră, ci ca om care focalizează în jurul său o adevărată şcoală, domnul Ilie Şandru este, pe bună dreptate, putem spune, o instituţie care creează mereu valori nepieritoare.

Domnul Mihail Groza, redactor-şef al ziarului ,,Informaţia Harghitei", şi-a exprimat şi domnia sa gândurile cele bune pentru domnul Ilie Şandru, prieten şi coleg cu domnia sa 20 de ani la ziarul „Informaţia Harghitei".

În continuare, istoricul şi teologul, prof.dr. Florin Bengean i-a transmis domnului Ilie Şandru, pe care îl numeşte „apostol al neamului românesc şi reazem al credinţei străbune", câteva gânduri de suflet, acum la acest măreţ ceas aniversar. În concepţia sa, domnul Ilie Şandru este şi rămâne un stâlp de neclintit pentru neamul românesc şi credinţa noastră strămoşească, un stâlp cu adânci rădăcini înfipte în fiinţa neamului românesc şi în spiritualitatea românească.

A urmat cuvântul domnului Dimitrie Poptămaş, preşedintele Fundaţiei Culturale „Vasile Netea", care a amintit în cuvinte memorabile de rodnica sa colaborare cu domnul Ilie Şandru, de marile realizări pe care le-au înfăptuit împreună, amintind aici în mod special de colaborarea lor pe tărâmul cultural al fraţilor români din Basarabia, de împreuna lucrare în cadrul fundaţiei care poartă numele cărturarului Vasile Netea, originar din Deda, acolo unde şi domnul Ilie Şandru participă cu mare drag la absolut toate manifestările culturale care au loc.

În cuvântul său, domnul profesor Vasile Stancu din Sfântu-Gheorghe a elogiat vasta personalitate şi operă a cărturarului Ilie Şandru, accentuând aici latura istorică a operei domniei sale. Prin tot ceea ce a scris, domnul Ilie Şandru se impune ca un mare istoric, ca un cercetător de marcă, care, prin cărţile şi toate lucrările domniei sale, a scos la lumină fapte istorice, a reliefat adevărul istoric.

Domnul avocat dr. George Echim, scriitor, din Braşov, prin cuvinte elogioase, la acest ceas aniversar, i-a adus domnului Ilie Şandru gândurile sale bune, curate, împreunate cu urările de multă sănătate şi mult spor în viitor.

În cuvântul său, încărcat de o emoţie firească, domnul prof.univ.dr. Traian Chindea, din Braşov, şi-a adus aminte de acele momente de la Şcoala generală din Bilbor, de unde este originar domnia sa, unde dascăl i-a fost nimeni altul decât domnul Ilie Şandru. Domnul Chindea şi-a exprimat recunoştinţa pentru bunele învăţături pe care i le-a transmis ilustrul său dascăl, pentru modul în care i-a insuflat dragostea de neam şi de credinţă. Domnul Chindea a adus şi un elogiu vastei personalităţi a ilustrului său dascăl din şcoala generală şi i-a transmis totodată gândurile sale bune şi i-a urat mult succes pe viitor. Un gând curat şi urări frumoase a primit domnul Ilie Şandru şi din partea Bibliotecii Municipale „George Sbârcea" din Topliţa, cu care a colaborat foarte mulţi ani şi o face şi în prezent cu aceeaşi mare rodnicie.

Un mesaj emoţionant a transmis cu această ocazie şi domnul prof. Valer Vodă, care i-a transmis domnului Ilie Şandru gânduri curate şi urări de bine, acum la acest ceas aniversar, menţionând totodată legăturile pe care le-a avut în decursul timpului cu domnul Ilie Şandru şi mai ales sprijinul de care a beneficiat din partea domnului Şandru.

Domnul prof. Dionisie Şerban, de la Liceul ,,Oct.C.Tăslăuanu" Topliţa, şi-a exprimat gândurile şi urările domniei sale destinate celui sărbătorit, menţionând faptul că domnul Şandru este om între oameni, om de mare valoare, o binecuvântare pentru localitatea în care trăieşte, menţionând că a fost coleg mulţi ani cu dânsul la Liceul ,,Oct.C.Tăslăuanu" din Topliţa. Apoi, o tânără dăscăliţă de pe meleaguri topliţene, fostă elevă a domnului Ilie Şandru, şi-a exprimat sentimentele de recunoştinţă şi de profundă preţuire pentru cel care i-a fost dascăl cu ani în urmă, şi căruia îi datorează alegerea de dascăl în carieră.

Domnul dr. Ioan Lăcătuşu a adus şi domnia sa cuvinte elogioase la adresa domnului Ilie Şandru, a amintit de volumul Ilie Şandru 60 de ani în slujba învăţământului şi culturii româneşti, apărut în anul 2013, în colecţia Profesioniştii Noştri, fiind volumul 7 din această colecţie. Domnul Lăcătuşu a adus cuvânt de omagiere întregii familii a domnului Şandru, care i-a fost alături totdeauna.

În final, domnul Ilie Şandru, profund emoţionat, a fost copleşit de atâtea cuvinte frumoase câte i s-au adresat cu această ocazie, a mulţumit tuturor că s-au deplasat să fie alături de el şi familia sa la această sărbătoare. Şi de data aceasta, ca şi cu alte ocazii, domnul Ilie Şandru a primit multe distincţii, premii, diplome. Evenimentul sărbătoresc s-a încheiat cu tradiţionalul imn „La mulţi ani!", cu mulţime mare de flori, aplauze şi îmbrăţişări călduroase. La ceas de seară, am părăsit pământul binecuvântat al Topliţei Române cu dorul de Ilie Şandru şi cu gândul revenirii cât mai grabnice.

Plecat din Săcalu de Pădure, de unde odinioară pleca şi cel care va deveni episcop al Argeşului Nichita Duma, Ilie Şandru a făcut din orice colţ al acestei ţări un loc unde să se simtă acasă. A sfinţit locurile prin care a trecut cu valoarea sa umană şi intelectuală. Asemenea marilor „luceferi" ai neamului nostru românesc, Ilie Şandru a căutat să înfrumuseţeze istoria Transilvaniei prin exemplul său de viaţă, închinată acestui pământ de atâtea ori sfinţit cu sângele şi lacrimile celor ce s-au „semănat" pe brazda Patriei, pentru ca ea să devină frumoasă … şi mai frumoasă. Sunt multe atributele care merită să fie legate de numele acestui distins cărturar al neamului românesc, care, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, a fost trimis în inima Transilvaniei ca să vegheze la destinele neamului nostru românesc. Energic şi constant în preocupările sale, cu un deosebit simţ al realităţii, cu dragoste neţărmurită faţă de toţi cei care simt şi gândesc româneşte, Ilie Şandru îşi câştigă o cunună de glorie ce se păstrează neveştejită în inimile şi în sufletele noastre. Odată cu felicitările mele, urez domnului Ilie Şandru ca bunul Dumnezeu să reverse asupra sa toate darurile Sale cele bogate, să-i binecuvânteze din belşug strădaniile de viitor şi să-i înmulţească anii până la adânci bătrâneţi, cu sănătate şi cu aceeaşi vigoare sufletească şi trupească de care s-a bucurat întotdeauna, ca să fie şi de acum înainte tot atât de folositor Patriei şi Bisericii noastre strămoşeşti, ca astfel să poată adăuga noi lauri la cununa atât de bogată în vrednicii care-i încununează activitatea de până acum.

Să ne trăieşti întru mulţi ani bunule şi dragule prieten, frate de neam şi credinţă Ilie Şandru. La mulţi ani fericiţi şi binecuvântaţi!

 

Lasă un comentariu