„Flăcări în tandem", autor Viorica Feierdan

Distribuie pe:

Intr-o atmosferă deosebită, adecvată pentru poezie, şi în prezenţa unei asistenţe selecte, joi, 19 martie 2015, la Târnăveni, în Sala Oglinzilor din Casa de Cultură „Mihai Eminescu", poeta Viorica Feierdan şi-a lansat noul volum de poezie, „Flăcări în tandem", o carte încântătoare, care a fost receptată, ca atare, de iubitorii de poezie. Aflată la a 8-a apariţie editorială (5 volume de poezie şi 3 de proză), în noul volum de poezie se regăseşte un poet împlinit cu o mare capacitate de exprimare a cuvântului şi gândurilor sale, care impresionează la fiecare vers.

Cartea, cu o grafică deosebită, aparţinând autoarei, este un mănunchi de gânduri frumoase, din care răzbate iubirea, dorinţa de iubire, dar şi neîmplinirile ei, jocul între Da şi Nu al vieţii, în care suntem prinşi cu toţii într-un fel sau altul. O carte cu versuri de o gingăşie şi suavitate deosebite, alături de unele marcate de realităţile vieţii, experienţele trăite sau altele de meditaţii profunde. În meditaţia poeziei ei rămâne, totuşi, un oarecare mister pe care parcă ne invită să-l descoperim dincolo de enunţul şi ideile poeziilor.

Uneori este cu sufletul deschis în palmă, alteori el este ascuns după mai multe uşi pe care trebuie să le deschizi, spre a o găsi şi înţelege deplin. Vezi poezia „Partea plină a cupei" (p.62): „Singurătatea mi-e pereche/Dă buzna ziua, noaptea,/Şi mai nou/Stăm la cafea/Şi râdem pe-nfundate,/Iar viaţa ni se pare/Doar un moft.", sau poezia „Solz de umbră": „Am semănat cuvinte/În boabe de pământ,/Dar nimeni n-a-nţeles,/ Ce aveam să-ţi spun.".

Poeziile Vioricăi Feierdan sunt încercări peste care a trecut sufletul, oglindite în lacul acum liniştit al amintirilor, în care s-au sedimentat realităţi şi fapte trecute, traduse în meditaţii de calitate şi adevărul decantat al faptelor, experienţelor şi sentimentelor trăite, vezi poezia „Relief fără cale": „În graba mare/V-aţi pierdut ochii/Şi v-aţi spălat pe mâini/De îmbrăţişări./Aţi împrăştiat pe undeva/Coşul cu zâmbete/Şi-aţi uitat unde aţi pus la presat/ Promisiunile."

Poeziile Vioricăi Feierdan sunt esenţe de adevăr. Poeziile nu sunt lungi, dar concentraţia cuvintelor şi a ideilor îţi transmit un extract al experienţei trăite, dar şi ca mesaj al învăţăturii acumulate şi de urmat. Poezia ei cucereşte prin curgerea şi limpezimea ideilor.

Au fost alături de autoare şi şi-au exprimat aprecierea privind valoarea poeziei din volumul „Flăcări în tandem" al Vioricăi Feierdan, personalităţi locale, ca şi personalităţi culturale ale judeţului nostru şi anume: domnul primar al municipiului Târnăveni, Sorin Nicolae Megheşan, domnul Lazăr Lădariu, poet, publicist, redactorul şef al cotidianului „Cuvântul liber", doamna Mariana Cristescu, scriitor şi publicist de la acelaşi cotidian, domnul Nicolae Băciuţ, poet, scriitor şi directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, nelipsit, de altfel, la tot ce se întâmplă privind cultura târnăveneană şi editorul cărţilor poeţilor din Târnăveni, poetul Dorin Mircea Istrate, o voce tot mai prezentă în poezia mureşeană, domnul părinte dr. Aurel Hancu, preşedintele Cenaclului „Elena din Ardeal" - Târnăveni, domnul prof. Ionel Covrig, preşedintele Despărţământului „Astra" Târnăveni. Domnul ing. Ioan Munteanu, în calitate de moderator al acţiunii, a întregit luările de cuvânt şi interpretările vocal-instrumentale cu montaje audio-vizuale, care au încântat asistenţa, aducând o şi mai mare încărcătură emoţională şi sporind calitatea evenimentului.

Au recitat din versurile autoarei colegi şi prieteni, împătimiţi întru poezie: Ştefan Czijevska, Viorica Şuţu, Vanda Ani, Claudia Vodă şi Teodora Sprinceană. Auditoriul a fost cucerit de vocile superbe ale Lilianei Vescan şi Sorin Tătar care au interpretat melodii pe versurile poetului Grigore Vieru şi din repertoriul regretaţilor Ion şi Doina Aldea Teodorovici, cu un acompaniament cu totul de excepţie, la orgă Nicu Turcu, virtuos şi maestru al acompaniamentului pentru orice gen de muzică, şi la chitară Celestin Beleanu, iubitor de cântec şi de strune.

Cei prezenţi s-au bucurat de o seară de excepţie în atmosfera de poezie, însoţită de muzică şi de profunzimea şi frumuseţea cuvintelor exprimate de cei care au luat cuvântul în legătură cu poezia Vioricăi Feierdan.

S-a demonstrat, încă o dată, că la Târnăveni avem vestale valoroase, care veghează ca focul poeziei să nu se stingă, iar noua carte a Vioricăi Feierdan este o dovadă, alături de altele din ultima vreme, că la Târnăveni cultura trăieşte la cote înalte, bucurând sufletele iubitorilor de frumos şi de hrană spirituală.

 

Lasă un comentariu