Un nou motiv pentru scumpirea gazului metan!

Distribuie pe:

România s-a angajat în faţa instituţiilor financiare internaţionale să liberalizeze preţul gazelor pentru populaţie şi pentru consumatorii noncasnici, măsură care se aplică din anul trecut. Efectul: preţul gazului pentru consumatori industriali şi pentru consumatorii casnici a crescut an de an. Iniţial era prevăzut ca de la 1 octombrie 2014 să se încheie liberalizarea totală a preţului gazului pentru consumatorii necasnici şi de la 1 octombrie 2018 şi pentru cei casnici.

Conform ultimelor informaţii, de la 1 iulie se va aplica preţul format în piaţă pentru toţi consumatorii, în ciuda faptului că de la 1 aprilie nu se vor mai importa gaze din Rusia, ne informează ministrul energiei, la un preţ dublu decât cel din producţie proprie. Cu toate acestea preţul gazului va creşte cu 6-7%, creştere care depinde de rezultatul discuţiilor dintre guvern şi FMI.

Urmarea, liberalizarea totală va determina scumpirea gazului. Protestele împotriva acestei măsuri, atât din partea specialiştilor, cât şi a consumatorilor, în general, a determinat guvernul să solicite UE amânarea cu şase luni a actului de liberalizare totale a preţului la gaze.

Comisia Europeană a respins această amânare, precizând: „Este o solicitare ilegală. Legea energiei spune că există două situaţii în care se poate amâna liberalizarea, cum ar fi: o chestiune existentă în directivă, situaţie majoră de criză, ameninţare majoră pentru siguranţa aprovizionării şi o chestiune acceptată pentru noi, situaţie în care cresc brusc preţurile de import şi pe această bază, ANRE amână calendarul cu cel mult şase luni", susţinea Otilia Niţu, specialist în probleme energetice al Expert Forum. Ea mai preciza că există posibilitatea ca liberalizarea să se realizeze cu costuri minime pentru consumatorii casnici. De pildă, ideea cu „supraimpozitarea veniturilor din liberalizare era tocmai să se creeze nişte sume suplimentare la buget prin care statul să fi plătit o parte din factură unei categorii de consumatori. S-ar fi putut proteja chiar şi 90% din consumatorii casnici de gaze. Aceştia vor fi mai afectaţi de creşterea preţurilor decât în cazul energiei electrice, unde preţul este mult mai aproape de nivelul de piaţă."

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), precizează: „Acum (e vorba de anul trecut), România îşi asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producţie internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Însă populaţia şi termocentralele utilizează gaze din import doar în proporţie de 5%. Preţul gazelor din import a ajuns, în această perioadă, la peste 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de producţie internă sunt de două ori mai ieftine." Bineînţeles, liberalizarea totală, ce urmează să o facă, va schimba radical preţul pieţei. „Vom avea concurenţă între Petrom, Romgaz, Gazprom şi hub-ul de gaze de la Baumgarten. În plus, ce se mai concesionează până atunci şi ce se mai extrage din sondele ce urmează să producă în perimetrele din Marea Neagră. Dar până atunci, susţine Otilia Niţu, „am putea asista la tentative de blocare a reformei pieţei gazului din partea unor mari consumatori şi la reacţii dure din partea Comisiei Europene, dacă România o ia pe altă cale."

În concluzie, preţul gazelor trebuie să se liberalizeze în conformitate cu angajamentele luate de România, în acordul cu Fondul Monetar Internaţional, cu Banca Mondială şi Comisia Europeană, susţine Lucian Isar, fost ministru delegat pentru mediul de afaceri. Însă, el mai precizează că „economia României nu este pregătită pentru o asemenea mişcare."

Cert este că, urmare a aplicării, de la 1 iulie, a preţului dictat de piaţă şi de FMI, se preconizează o majorare a preţului cu 6-7%, iar cum va mai creşte sau descreşte, aceasta e greu de precizat. Însă domnul ministru Gerea ne spune că de la 1 aprilie valoarea facturii la gazele naturale ar putea să scadă cu 1-3%.

Deci consumatorii vulnerabili nu vor mai plăti preţuri reglementate, stabilite de ANRE, vor negocia preţul direct cu furnizorii.

Însă pentru români e nedrept să se aplice aceste măsuri radicale, deoarece veniturile lor sunt de câteva ori mai mici decât ale salariaţilor din ţările dezvoltate ale Uniunii Europeane, pe care nu-i afectează preţul liberalizat al gazelor, energiei electrice şi al altor servicii, dar pe cine interesează acest fapt?

Ministrul Energiei ne-a informat că de la 1 iunie a.c. se va renunţa la importul de gaze de la ruşi, că întregul consum intern va fi asigurat din producţie proprie. Dacă este aşa, de ce se scumpeşte factura cu 6-7%, deoarece preţul gazului românesc este cu 50% mai ieftin decât cel importat de la ruşi?! Domnul ministru ar fi trebuit să ne informeze că nu mai suntem obligaţi să importăm gaze, că această renunţare se datorează faptului că a scăzut drastic consumul industrial şi casnic, datorită creşterii repetate a preţului/metru cub de gaze fără nicio justificare economică. Măsura este mai degrabă pentru a spori profitul firmelor străine care au cumpărat la preţ de nimic zăcămintele şi exploatarea acestei importante bogăţii naturale ale României. De ce? La această întrebare poate şi trebuie să dea explicaţii fostul premier Adrian Năstase.

Lasă un comentariu